Presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, a semnat decretul de constituire a comisiei pentru studierea si evaluarea regimului comunist totalitar. Biroul de presa al parlamentului de la Chisinau a precizat pentru RBK Daily ca respectiva comisie a fost infiintata in baza a doua rezolutii ale Adunarii parlamentare a Consiliului Europei vizand masurile de lichidare a consecintelor fostelor sisteme comuniste totalitariste si necesitatea condamnarii internationale a crimelor regimurilor comuniste totalitariste.

Decretul mentioneaza ca declaratia de suveranitate a Moldovei din 23 iunie 1990, precum si declaratia de independenta din 27 august 1991 au insemnat pentru republica nu numai inlaturarea regimului comunist, dar si sansa de a construi o societate democratica. Se subliniaza ca, desi in Moldova in ultimele doua decenii a fost anulat orice progres pe calea construirii statului de drept si integrarii in UE, ea ramane si astazi un stat care nu cunoaste adevarul despre regimul sau comunist din trecut.

Se doreste ca nou infiintata comisie, care va reuni peste 30 de cercetatori, doctori in drept international, in istorie, sociologie, filologie si filosofie, va studia documentele si materialele referitoare la activitatea principalelor institutii implicate in instaurarea si pastrarea regimului comunist totalitarist, prin prisma respectarii drepturilor fundamentale si a libertatilor cetatenesti. Toate concluziile muncii comisiei vor face obiectul unei culegeri de documente si materiale analitice.