Premierul ucrainean Iulia Timosenko, cotata printre favoritii alegerilor prezidentiale care se vor desfasura, duminica, in tara vecina, a declarat joi ca vrea ca Ucraina sa intre in Uniunea Europeana in urmatorii cinci ani, in timpul noului mandat de presedinte, pe care, spune ea, il va castiga, relateaza Reuters.

De altfel, aderarea la UE, precum si integrarea fostului satelit sovietic in cadrul structurilor euroatlantice, au reprezentat si prioritatile politicii externe ale actualului presedinte ucrainean, Viktor Iuscenko, dupa ce acesta a preluat puterea in 2004, in urma "Revolutiei portocalii".

Insa relatiile Kievului cu Rusia s-au deteriorat considerabil sub mandatul lui Iuscenko. Mai mult, si raporturile fostei republici sovietice cu UE s-au periclitat, din cauza deselor framantari politice care au marcat Ucraina in ultimii cinci ani.

"Construim o Europa in Ucraina, iar acest lucru inseamna o transformare sistematica si profunda", a declarat joi premierul Iulia Timosenko, in cadrul unei conferinte de presa.

"Voi face tot ca, in timpul celor cinci ani cat voi fi presedinte, Ucraina sa devina membra a Uniunii Europene", a spus Timosenko.

Pe 17 ianuarie au loc alegerile prezidentiale in Ucraina. Potrivit sondajelor finale, Iulia Timosenko se pozitioneaza pe locul al doilea in preferintele electoratului, dupa liderul opozitiei pro-ruse Viktor Ianukovici.