Presedintele american, Barack Obama, a sugerat companiilor aeriene din intreaga lume sa intareasca masurile de securitate a zborurilor, dupa tentativa de atentat de vineri de pe cursa Amsterdam - Detroit.

"Masurile suplimentare se aplica in lumea intreaga la toate zborurile spre SUA pentru o perioada nedeterminata", au precizat surse ale securitatii.

"Este vorba, de exemplu, de perchezitionarea pasagerilor si de controale suplimentare la bagajele de mana", a precizat pentru AFP o purtatoare de cuvant a serviciilor de lupta impotriva terorismului.

O universitate britanica a confirmat sambata ca "Oumar Faruk Abdulmutalla", unul dintre numele invocate de mass-media ca fiind ale tanarului suspectat ca incercase sa arunce in aer un avion ce facea cursa Amsterdam-Detroit, a figurat printre studentii sai, informeaza AFP.

"UCL nu are nicio dovada ca "Abdul Faruk Abdulmutallab" ar fi fost incris in institutia noastra, insa UCL poate confirma ca un student pe numele 'Oumar Faruk Abdulmutallab" a urmat un curs de inginerie mecanica la noi, in perioada septembrie 2005-iunie 200", se arata intr-un comunicat al universitatii, citat de AFP.

Totodata, UCL precizeaza ca nu detine nicio dovada ca ar fi vorba despre una si aceeasi persoana.

Tanarul nigerian, care a declarat FBI ca ar avea legaturi cu Al-Qaida, a incercat vineri sa detoneze un explozibil la bordul unui Airbus 330 ce asigura legatura intre Amsterdam si Detroit si care transporta 278 de pasageri.

Cativa pasageri au fost raniti usor, insa atacatorul a suferit cele mai grave arsuri provocate de explozibilul pe care incercase sa-l detoneze.