Columbia vrea sa sesizeze Consiliul de Securitate al ONU cu privire la amenintarile lansate de presedintele Venezuelei, Hugo Cahvez, care si-a invitat armata "sa se pregateasca pentru razboi". "In fata amenintarilor de razboi proferate de guvernul din Venezuela, guvernul din Columbia vrea sa faca apel la Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite", a anuntat presedintia, potrivit France 24.

Anuntul a venit la cateva ore dupa ce seful de stat din Venezuela, Hugo Chavez, a facut apel la militari si la cetateni sa se pregateasca de razboi, pentru a-si apara patria. Solicitarile liderului de la Caracas vin sa "pregateasca" poporul pentru o eventuala agresiune din partea armatei Statelor Unite, care va ataca din Columbia.

"Sa nu pierdem nicio zi pentru misiunea noastra principala, sa ne pregatim de razboi si sa ajutam poporul sa se pregateasca de razboi, pentru ca este responsabilitatea tuturor", a declarat Hugo Chavez, in cadrul unei interventii televizate. Chavez l-a atacat si pe omologul sau american, Barack Obama, pe care l-a avertizat ca s-ar putea sa se pacaleasca, "daca dati ordinul sa conduceti o agresiune deschisa impotriva Venezuelei, via Columbia".

Nemultumirile dintre Venezuela si Columbia au inceput dupa ce, la Bogota, a fost semnat recent un acord intre SUA si Columbia. Potrivit intelegerii, Washingtonul va putea folosi sapte baze militare din Columbia. Pentru Chavez, acest acord constituie o amenintare pentru toata regiunea. "Guvernul columbian este transferat Statelor Unite, nu mai este la Bogota", a continuat presedintele venezuelean, estimand ca "militarii yankei s-ar putea simti ca la ei acasa in Columbia, pentru ca este vorba despre un stat al Uniunii".