"90 de ani nu este o varsta critica, asa ca eu continuu sa muncesc". Sunt vorbele cu care Mihail Kalasnikov, "tatal" celebrei arme rusesti de asalt - vanduta in 100 de milioane de exemplare in toata lumea, asteapta sa sarbatoreasca implinirea a 90 de ani, pe 10 noiembrie. Si astazi, Kalasnikov strabate toate fronturile, pentru a-si promova inventia si a denunta falsurile, transmite AFP. Si nu rareori vede ca pustile sale se fabrica fara licenta, brevet sau fara a respecta vreun acord. Se intampla in tari ca Romania, Bulgaria, China sau Egipt, unde contrabanda cu arme Kalasnikov este o certitudine, acuza inventatorul.

Mihail KalasnikovFoto: kalashnikov.guns.ru

"Totul trebuie sa fie simplu. Sub aceasta deviza am lucrat toata viata mea si am creat arme pentru a apara frontierele patriei mele", a declarat inventatorul AK 47 - arma cunoscuta pentru usurinta cu care este utilizata, pentru fiabilitate si robustete. Pornind de la aceasta pusca, au aparut numeroase modele (AK 74M, AK 101, AEK 971 etc.), "care poarta numele meu si sunt folosite in 55 de tari", explica Mihail Kalasnikov, intr-un mesaj video transmis in cadrul unei conferinte consacrate celei de-a 90-a aniversari, de pe 10 noiembrie.

"In anumite tari, parintii au inceput chiar sa-si numeasca copii Kalas! Se pare ca suna bine pentru numele unui baiat", a precizat ironic nonagenarul. Constructor sef al pustilor Kalasnikov, fabricate la uzina din muntii Ural, la 1.300 de kilometri de Moscova, consultant al Rosoboronexport (intreprindere rusa care se ocupa de exportul de armament), presedinte al asociatiei ruse de producatori de arme, Mihail Kalasnikov este foarte activ, in ciuda varstei sale.

"Si particip si la expozitii de arme, in strainatate", a declarat rusul, care traieste de ani de zile intr-un apartament modest, din Ijevsk. Mihail Kalasnikov este extrem de suparat, insa, pe cei care fac contrabanda cu armele sale si pe falsurile pe care le pun pe piata. "La o expozitie, am luat o mitraliera in maini si am constatat ca avea numere de serie din China, Ungaria si Japonia si din alte tari", a declarat Kalasnikov. "Jumatate din cele 100 de milioane de Kalasnikov din lume sunt arme de contrabanda, fabricate fara licenta, fara brevet sau fara un acord international", a intarit directorul general al Rosoboronexport, Anatoli Issaikine.

"Este cazul a peste 15 tari, mai ales Bulgaria, Romania, China si Egiptul. Chiar si Statele Unite au produs aceste arme, desi americanii nu au obtinut niciodata licenta", a precizat el. "Una dintre modalitatile de lupta impotriva falsificarii este incheierea de acorduri de protectie a proprietatii intelectuale", a explicat Issaikine. Un compromis similar a fost realizat cu tari ca Franta, Israel, Cehia si India.

Mihail Kalasnikov a inceput lucrul la celebra arma care ii poarta numele in anul 1947, in timp ce se afla in convalescenta dupa un traumatism suferit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. AK-47 va fi inlocuita, anul viitor, de un nou model de arma automata, a anuntat directorul general al uzinei Ijmach, Vladimir Grodestski.

Folosita de trupele din intreaga lume, AK-47 este arma mortala cea mai utilizata pe planeta, in zonele de lupta. O situatie care nu este si pe placul inventatorului: "Nu-mi place sa vad ca tot felul de criminali trag cu armele mele. Am creat arme cu scopul de a apara societatea noastra".