Senatorul american John Kerry a declarat luni ca strategia de combatere a insurectiei talibane condusa de generalul Stanley McChrystal, comandantul fortelor internationale din Afganistan, merge "prea departe si prea repede", pledand in schimb pentru consolidarea legitimitatii puterii afgane, relateaza AFP.

"A inteles necesitatea de a conduce o contrainsurectie intr-o zona geografica limitata, dar cred ca planul sau actual merge prea departe si prea repede", a declarat presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Senatului, in fata unui panel de experti si de ziaristi.

Presedintele Barack Obama urmeaza sa revizuiasca strategia pentru Afganistan si, potrivit unor informatii concordante, generalul McChrystal sugereaza suplimentarea numarului de soldati cu 40.000.

Senatorul Kerry, care a negociat cu presedintele afgan Hamid Karzai un al doilea tur prezidential afgan, si-a exprimat speranta, saptamana trecuta, ca Barack Obama nu va lua decizia privind viitoarea strategie inainte de alegeri, subliniind necesitatea unei puteri stabile la Kabul pentru reusita efortului american de razboi.

"Nu avem inca garantiile esentiale ale guvernarii si ale dezvoltarii, ceilalti doi piloni ai contrainsurectiei", a avertizat Kerry. "Cheia strategiei noastre trebuie sa fie consolidarea Afganistanului si transferul responsabilitatii catre acestia", a adaugat el.

"Am serioase indoieli asupra capacitatii de a furniza forte afgane la ritmul la care avem nevoie pentru a ne asigura ca, atunci cand trupele noastre fac sacrificii eroice, beneficiile pentru Afganistan sunt limpezi si durabile", a mai spus el.