Presedintii rus si american spera sa definitiveze, la inceputul lunii decembrie, un "document juridic cu caracter constrangator" asupra noului acord de dezarmare nucleara pentru a inlocui acordul START, care expira in 5 decembrie, a anuntat sambata Kremlinul, citat de AFP.

"Dmitri Medvedev si Barack Obama intentioneaza sa puna la punct un document juridic cu caracter constrangator asupra acordului START pana la inceputul lui decembrie", precizeaza Kremlinul, intr-un comunicat de presa publicat dupa o discutie telefonica ce a avut loc intre cei doi sefi de stat.

"In acest scop, consultari suplimentare vor avea loc la diferite nivele", adauga comunicatul.

Negocierile roso-americane care au ca scop redesenarea acordului de reducere a armelor nucleare strategice (START) au fost reluate la Geneva, in 19 octombrie. A saptea runda de negocieri ar putea dura doua saptamani, potrivit unei surse diplomatice rusesti.

Rusia si America si-au intensificat, in ultima luna, negocierile destinate inlocuirii tratatului START, semnat in 1991 si care expira in 5 decembrie.

Dupa cea de-a sasea runda de negocieri, de la sfarsitul lui septembrie, care a durat doua saptamani, in comparatie cu durata medie a precedentelor intalniri, de trei-patru zile, sefii diplomatiilor celor doua puteri au reafirmat, la inceputul lui octombrie, promisiunea de a pune la punct un nou acord pana la sfarsitul anului, facand referire la "progrese substantiale".

In cursul summitului din iulie, de la Moscova, Medvedev si Obama au decis sa reduca, in intervalul 1.500 - 1.675, numarul focoaselor nucleare (fata de maximul de 2.200 in termenii acordului START) si in intervalul 500 - 1.100 numarul vectorilor nucleari (rachete intercontinentale, submarine si bombardiere strategice).

Pana in prezent, plafonul exact la care va fi operata reducerea ramane a fi negociat de cele doua mari puteri nucleara.