Fortele pakistaneze au reusit sa preia controlul asupra satului Kotkai, fieful liderul taliban Hakimullah Mehsud, in cea de-a saptea zi a ofensivei din Waziristanul de Sud, a anuntat sambata armata pakistaneza, citata de AFP.

"Fortele de securitate au preluat controlul asupra Kotkai in cursul noptii iar curatarea satului continua", a declarat o sursa militara, sub protectia anonimatului.

"Este un avans major, deoarece Kotkai era un bastion al talibanilor si satul natal al lui Hakimullah Mehsud si Qari Hussain", a adaugat sursa citata.

Hakimullah Mehsud este seful Miscarii Talibanilor din Pakistan (TTP) iar Qari Hussain e unul dintre locotenentii sai, considerat creierul a numeroase atentate sinucigase din tara.

"Fortele de securitate au intrat in Kotkai in noaptea de vineri spre sambata, dupa ce preluasera controlul asupra inaltimilor care inconjoara satul", a indicat o alta sursa militara.

Armata anuntase inca de luni ca inconjurase satul.

Aproximativ 146 de insurgenti si 22 de soldati au fost ucisi de la inceputul ofensivei, in urma cu o saptamana, potrivit unui bilant al armatei, care nu a putut insa fi verificat din surse independente, in conditiile in care zonele de conflict sunt inaccesibile.

Pakistanul este teatrul, de mai mult de doi ani, unui val fara precedent de atentate care au ucis peste 2.300 de oameni. In principal, aceste atentate au fost efectuate de luptatori kamikaze ai TTP, care s-a aliat cu al-Qaeda.

Autoritatile pakistaneze au lansat, in data de 17 octombrie, o ofensiva terestra impotriva talibanilor, dupa mai multe luni de bombardamente.

In aceasta operatiune sunt angajati circa 30.000 de militari, care sunt sprijiniti de avioane de lupta, de elicoptere de atac si de artilerie grea. Ei se confrunta, potrivit estimarilor mai multor experti, cu aproximativ 10.000 de talibani pakistanezi, sprijini de un numar nedeterminat de insurgenti straini.

Teatrul de lupta este foarte dificil, in conditiile in care minele si rezistenta talibanilor au incetinit ofensiva armatei, iar operatiunea ar putea dura mai mult decat se estimase intial, au avertizat mai multe surse militare.

Peste 120.000 de civili au fugit deja din regiune. Din 2002, armata pakistaneza a pierdut peste 2.000 de soldati in lupta impotriva combatantilor islamisti din zonele tribale aflate la frontiera cu Afganistanul si in nord-vestul tarii, fara niciun rezultat concret, pana in prezent.