Comisia pentru siguranta transporturilor (NTSB) din Statele Unite a deschis o ancheta, dupa ce pilotii unui avion "s-au luat cu vorba" si au trecut, fara sa remarce, pe langa aeroportul pe care trebuiau sa aterizeze, zburand circa 240 de kilometri in plus, relateaza AFP.

Potrivit NTSB, controlorii de trafic au pierdut, miercuri seara, timp de aproape o ora, contactul radio cu avionul Airbus A320, in timp ce acesta se afla la o altitudine de 37.000 de picioare (11.200 de metri), generand temeri legate de o eventuala deturnare a aeronavei. De altfel, patru avioane de lupta erau pregatite sa intervina, inainte ca legatura intre piloti si operatorii de trafic aerian sa fie restabilita.

Avionul, care avea 147 de pasageri la bord, apartinea companiei americane Northwest Airlines si efectua o cursa intre San Diego si Minneapolis. In timp ce se apropia de destinatie, pilotii au survolat Aeroportul International St. Paul din Minneapolis, unde trebuiau sa aterizeze, fara sa il remarce, si au zburat in continuare spre nord-est circa 240 de kilometri.

"Potrivit Administratiei Federale a Aviatiei (FAA), membrii echipajului au fost interogati de FBI si de Politia aeroportuara", precizeaza un comunicat transmis de NTSB. "Pilotii au declarat ca purtau o conversatie aprinsa despre politica liniei aeriene si au fost distrasi de la situatia momentului", se mai arata in comunicatul oficial.

Reprezentantii NTSB au precizat ca cei doi piloti vor fi intervievati, iar inregistrarile de zbor ale avionului vor fi verificate. Anchetatorii analizeaza inclusiv si ipoteza ca pilotii sa fi fost obositi sau sa fi adormit. Intre timp, pilotii "vorbareti" au fost suspendati pana la finalizarea anchetei.