O miscare nationalista rusa, "Generatia victoriei", va cere OSCE despagubiri in valoare de 27.000 miliarde de euro, dupa ce organizatia a aprobat o rezolutie care califica stalinismul, la fel ca si nazismul, drept regim totalitar, a anuntat marti Kommersant, preluat de AFP.

"In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, 27 de milioane de cetateni sovietici au murit. Cerem un milion de euro pentru fiecare dintre ei, pentru ca memoria lor a fost insultata", a explicat seful acestei noi miscari, condusa de deputatul comunist Alexei Kornienko.

El a precizat ca intentioneaza sa prezinte aceasta plangere in fata Curtii europene pentru drepturile omului. Procedura a fost lansata luni seara.

Daunele solicitate reprezinta mai mult decat dublul produsului intern brut al Uniunii Europene, care atingea, la finele lui 2007, circa 12.276 miliarde euro.

Avocata Karina Moskalenko, specializata in afaceri legate de participarea Rusiei la CEDO, spune ca plangerea are putine sanse de reusita.

Adunarea parlamentara a Organizatiei pentru securitate si cooperare in Europa (OSCE) a adoptat in iulie, cu o larga majoritate, o rezolutie care afirma ca, in secolul XX, "tarile europene s-au confruntat cu doua mari regimuri totalitare, nazismul si stalinismul".

Cele doua regimuri au comis "genociduri, violari ale drepturilor omului si ale libertatilor fundamentale, crime de razboi si crime impotriva umanitatii", afirma textul citat.

Rusia a protestat dupa adoptarea acestei rezolutii, calificand drept inacceptabila comparatia facuta intre cele doua regimuri, in conditiile in care Stalin si Rusia au jucat un rol fundamental in victoria impotriva Germaniei naziste.