Alegerile din Rusia reprezinta "o farsa", atata timp cat cetatenii nu mai au "incredere" in ele, iar politicienii actioneaza pe principiul "conteaza putin cine voteaza, esential este cum se numara voturile" - a afirmat fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, intr-un interviu acordat publicatiei de opozitie Novaia Gazeta, al carei coproprietar este, potrivit Mediafax.

  • "In ochii tuturor, alegerile s-au transformat într-o farsa, cu o profunda lipsa de respect fata de voturile alegatorilor", a afirmat el.

Miercurea trecuta, trei partide - ultranationalistul LDPR, comunistii si Rusia Dreapta (centru stânga) - au boicotat sedinta Dumei, pentru a protesta fata de fraudele comise la alegerile locale din 11 octombrie, câstigate de Rusia Unita, partidul premierului Vladimir Putin.

  • "Daca persoane atat de prudente, disciplinate si apropiate de putere au luat o astfel de initiativa, înseamna ca încrederea în institutia politica - alegerile - s-a pierdut definitiv", a apreciat Gorbaciov.
  • "Ce este o democratie daca oamenii nu participa la ea? Sistemul electoral a fost complet mutilat. Este nevoie de o alternativa", a adaugat el.

Mihail Gorbaciov critica periodic actualul sistem din Rusia, el afirmand inclusiv ca Partidul Noua Rusie ar fi "cea mai rea versiune a Partidului Comunist din Uniunea Sovietica". El este, totusi, ceva mai rezervat in declaratiile despre premierul Vladimir Putin, despre care spune ca "a salvat Rusia de la dezmembrare".