Un somer britanic a gasit cu detectorul sau de metale cel mai mare tezaur anglo-saxon descoperit vreodata, cu peste 1.500 de obiecte din aur si argint. Comoara era ingropata pe un camp din Staffordshire, in Marea Britanie, au anuntat joi expertii. Terry Herbert, de 55 de ani, a scos la lumina in luna iulie tezaurul care dateaza din secolul al VII-lea, in timp ce se afla cu detectorul pe pamantul unui prieten, scrie AFP.

Descoperirea, a carei importanta este comparata cu cea a gasirii mormantului faraonului Tutankhamon, contine aproximativ 5 kilograme de aur, 2,5 kilograme de argint si o mare cantitate de pietre pretioase. Evaluarea sa ar putea lua un an, iar recompensa va fi impartita in mod egal intre Terry Herbert, care vrea sa isi cumpere astfel o casa, si proprietarul campului.

O parte dintre obiecte va fi expusa incepand de vineri si pana pe 13 octombrie la muzeul de arta din Birmingham. "Cantitatea de aur este stupefianta, dar, cel mai important, modul in care au fost lucrate piesele este perfect", a declarat Kevin Leahy, expert in domeniu. Comoara "a apartinut clar inaltei aristocratii sau conducatorilor anglo-saxoni", a precizat el.