Presa rusa acorda in editiile de vineri spatii largi "deciziei istorice" a presedintelui american Barack Obama de a abandona proiectul scuturilor antiracheta in Europa, dar mai multi experti se arata sceptici in privinta noilor evolutii. "Este relansarea relatiilor ruso-americane", titreaza cotidianul Vremia Novostei, continuand: "acest anunt istoric ar putea marca o noua etapa in relatiile dintre Rusia si Statele Unite".

Decizia Statelor Unite este dovada faptului ca "Washington-ul intelege importanta unor bune relatii cu Rusia", scrie cotidianul guvernamental Rossiiskaia Gazeta. Potrivit Kommersant, demersul Washington-ului poate fi considerat ca "primul semn al unei relansari reale a relatiilor ruso-americane", transmite France 24.

Dmitri Rogozin: Orice targ este inoportun: pur si simplu, americanii si-au reparat greseala

Planificand amplarea noilor elemente ale sistemului de aparare aeriana pe nave, SUA au optat in favoarea unei scheme mai flexibile de stationare a elementului strategic al scutului, crede emisarul special al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin.

Potrivit spuselor sale, navele la bordul carora vor fi amplasate noile elemente ale scutului antiracheta pot naviga spre Rusia in cazul unei acutizari a relatiilor dintre Moscova si Washington sau dintre Rusia si NATO, scrie RIA Novosti.

In acelasi timp, el a indemnat la evitarea oricarei “euforii” in legatura cu modificarea planurilor americane. “Sunt voci in Occident si aici, la NATO, care sustin ca este o concesie uriasa facuta Rusiei… Nu-mi doresc sa sarim intr-un picior si sa cadem victimele unei euforii copilaresti”, a subliniat Rogozin.

In opinia lui, despre concesii vorbesc, inainte de toate, "cei care vor sa obtina de la noi dividende… adica, vedeti, ne-ati rugat ca in Cehia sa nu fie radar si in Cehia sa nu fie rachete, acum e randul vostru…”, este de parere Rogozin. El a precizat ca “orice targ este inoportun in acest caz: pur si simplu, americanii si-au reparat propria greseala, iar noi suntem cu totii obligati sa platim pentru ca cineva nu face fata propriei greseli”.

Iranul, element al negocierii

Si Kommersant afirma, citand surse din Ministerul rus de Externe, ca "Washingtonul asteapta in schimb concesii importante din partea Moscovei in ceea ce priveste Iranul, mai ales sprijinirea deciziei de a acorda sanctiuni dure imporiva Teheranului si refuzul de a-i livra rachete S-300".

SUA ar putea cere si sprijin din partea Rusiei pentru rezolutia ONU in curs de elaborare in Consiliul de securitate, text care prevede sanctiuni impotriva Teheranului.

'Succesul va fi legat de figura lui Medvedev'

Aleksei Makarkin, prim-vicepresedintele Centrului pentru tehnologii politice, a catalogat decizia SUA drept un succes pentru Medvedev.

Nu e nici victorie, nici succes. Pentru ca, atunci cand exista invingatori, exista si invinsi. In cazul de fata, insa, nu se poate vorbi despre vreo infrangere. Iar succesul va fi legat de figura lui Medvedev, pentru ca el negociaza cu Obama. Dar, din cate inteleg, americanii vor cere ceva. Iar acest ceva va viza relatiile cu Iran, precum si pozitia Rusiei fata de sanctiunile impotriva Iranului. S-a declarat oficial: scutul antiracheta este indreptat impotriva Iranului”, a estimat politologul.

Reactiile Moscovei vin la o zi dupa ce presedintele american Barack Obama a anuntat ca SUA au "o noua abordare" in legatura cu planul antiracheta. Administratia Obama are in vedere abandonarea scutului "prostesc si provocator" destinat rachetelor cu raza lunga, conceput de fostul presedinte George W. Bush, a scris imediat Wasghinton Post, printr-un articol publicat de blogger-ul Ezra Klein.

Mai exact, planul liderului de la Casa Alba prevede instalarea in Romania, Israel si Turcia a unui sistem defensiv impotriva rachetelor cu raza scurta de actiune, noteaza Ezra Klein. O decizie care, daca se confirma oficial, inseamna anularea proiectului referitor la instalarea a 10 interceptoare in Polonia si a unui radar in Cehia. Planuri ale adminstratiei Bush ce au iritat Moscova, care le-a perceput drept o amenintare directa la adresa securitatii sale nationale.