In Marea Britanie, mancarea din inchisori este mai buna decat cea din spitale. Asa se face ca detinutii englezi sunt mai bine hraniti chiar decat pacientii spitalizati in institutiile de stat, se arata intr-un raport publicat luni si citat de AFP.

Paradoxal, serviciul britanic de sanatate publica cheltuie mai multi bani pe mancare decat inchisorile, potrivit studiului realizat de universitatea din Bournemouth. Pentru a explica aceasta contradictie, autorii precizeaza ca trebuie luate in considerare atat calitatea alimentelor oferite detinutilor, cat si dificultatea de a verifica numarul pacientilor care mananca tot ceea ce le este servit.

Aproximativ 40% dintre pacienti sufera efectele unei alimentatii incorecte inca dinainte de a fi spitalizati, insa ce este cel mai grav este faptul ca situatia lor nu se amelioreaza in timpul in care sunt internati, sustine unul dintre autori, profesorul John Edwards. "Daca sunteti in inchisoare, atunci alimentatia este foarte buna in ceea ce priveste continutul nutritional", a precizat el. "Hrana oferita este, de fapt, mai buna decat cea pe care o mananca multi oameni. Nu are multa sare si sunt servite putine feluri prajite".

In comparatie, "pacientii din spitale nu consuma suficient", a continuat John Edwards, avertizand ca "daca folositi mancarea ca terapie, atunci asa ceva nu functioneaza in spitale". Doctorul Heather Hartwell sustine ca in meniul din spitale sunt trecute fructe si legume, "insa asta nu inseamna ca ele sunt si consumate".

Una dintre explicatiile pentru consumul mic inregistrat in spitale poate fi starea de sanatate a bolnavilor si lipsa apetitului. Insa nu sunt rare cazurile in care bolnavii nu primesc ajutorul de care ar avea nevoie pentru a se hrani in mod corect, avertizeaza cercetatorii.

Pe de alta parte, personalul care se ocupa de ingrijirea celor internati nu poate supraveghea strict cat mananca un pacient, pentru ca de multe ori alimentele sunt servite mai departe catre angajati, subliniaza doctorul Hartwell. Iar in cazul in care spitalul trebuie sa faca restrictii, primul palier unde se fac economii este cel al hranei.