Coreea de Nord a cerut luni Japoniei sa se rupa de trecut si sa prezinte scuze pentru "damele de companie" fortate sa se prostitueze pentru soldatii japonezi, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. O solicitare inedita, care a fost lansata la o zi dupa triumful opozitiei la alegerile legislative nipone, scrie AFP.

Partidul Democrat al Japoniei (PDJ - de centru), principala forta a opozitiei, a castigat duminica majoritatea absoluta in Camera Deputatilor, punand capat celor 54 de ani de hegemonie a conservatorilor in viata politica nipona.

"Daca Japonia vrea sa-si asigure increderea tarilor straine, trebuie sa rupa cu trecutul sau necinstit", se arata in cotidianul Rodong Sinmun, apropiat de partidul comunist nord-coreean. Phenianul a cerut autoritatilor din Tokio sa urmeze exemplul Germaniei, care si-a cerut scuze si a trimis indemnizatii catre victimele crimelor comise in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Japonia are o obligatie "istorica, legala si morala" sa recunoasca sincer si sa trimita indemnizatii victimelor sclaviei sexuale din timpul razboiului, au subliniat jurnalistii nord-coreeni.

Potrivit istoricilor, cel putin 200.000 de tinere asiatice, majoritatea coreene, au fost obligate sa se prostitueze in bordelurile armatei imperiale japoneze. In 1993, Tokio si-a exprimat "regrete si scuze sincere", recunoscand ca armata nipona a fost implicata "direct sau indirect" in cazurile de sclavie sexuala, insa a dezmintit orice implicare a guvernului.

Japonia a infiintat un fond de indemnizatie, dar cea mai mare parte a victimelor a refuzat aceasta recompensa. Motivul: banii proveneau de la fundatii private si nu de la guvernul japonez. Apelul coreenilor nu este singular in aceasta "afacere". In ultimii ani, Uniunea Europeana, Statele Unite si Canada au votat rezolutii prin care solicitau scuze din partea Japoniei.