Partidul Democrat a obtinut duminica o victorie zdrobitoare in Japonia, punand astfel capat unei domnii de 54 de ani a conservatorilor in cea de-a doua economie a lumii, anunta AFP.

Potrivit sondajelor prezentate de televiziunea publica NHK, dupa inchiderea urnelor, la ora locala 20,00 (11,00 GMT), democratii au obtinut intre 298 si 329 din totalul de 480 de fotolii ale Camerei Deputatilor.

Partidul Liberal-Democrat al premierului Taro Aso a obtinut intre 84 si 131 de locuri de deputat.

Presedintele Partidului Democrat al Japoniei, Yukio Hatoyama, 62 de ani, urmeaza sa fie desemnat prim ministru de catre noul Parlement in termen de doua saptamani.

"Am muncit fara odihna pentru a prelua fraiele puterii si am obtinut, in sfarsit, sustinerea majoritatii populatiei", a declarat unul dintre liderii PDJ, Yoshihiko Noda.

Deja majoritari in Senat, democratii vor detine pe viitor un control absolut asupra Parlamentului si cale libera pentru a-si pune in practica programul ambitios de reforme.

Votand pentru schimbare, japonezii au sanctionat excesele politicii liberale aplicate de PLD in cursul ultimilor ani, care a condus la agravarea disparitatilor sociale si la cresterea somajului.