Rusia si Ucraina au decis sa relanseze proiectul ruso-ucrainean al avionului de transport militar Antonov-70, din cadrul caruia Moscova s-a retras in 2006. "Ministrul interimar al Apararii de la Kiev, Valeri Ivacenko, si omologul sau rus Anatoli Serdiukov au semnat un acord cu ocazia salonului aeronautic Maks-2009", a declarat Dmitri Kiva, seful biroului de studii din cadrul proiectului Antonov.

"Sunt sigur ca vom duce cu Rusia acest proiect pana la termen si ca aparatul de zbor va face parte din echipamentele fortelor aeriene ucrainene si ruse", a explicat Dmitri Kiva, citat de AFP. Potrivit acestuia, proiectul are nevoie de resurse in valoare de 120 de milioane de dolari si va fi terminat in 2010.

Guvernele Ucrainei si Rusiei au incheiat in 1993 si 1999 mai multe acorduri privind crearea avionului AN-70, dar fortele aeriene ruse au respins in 2003 acest proiect, din cauza problemelor de securitate ale aparatului, potrivit explicatiei de atunci a partii ruse. Putin dupa acest eveniment, presedintele de atunci al Rusiei, Vladimir Putin, s-a pronuntat in favoarea programului. In 2006, Moscova a decis din nou sa se retraga din proiect, din cauza relatiilor cu Kievul.

Decizia de a reveni in cadrul proiectului vine cu putin inainte de alegerile prezidentiale din Ucraina. In ultima perioada, presedintele rus Dmitri Medvedev a lansat atacuri fara precedent impotriva Kievului, cerand voalat schimbarea presedintelui la urmatorul scrutin. Iar sondajele din ultima vreme arata ca Viktor Iuscenko nu mai are nicio sansa sa-si reinnoiasca mandatul.

Potrivit jurnalistilor de la AFP, Rusia incearca acum - ajutata de cotidianul ucrainean Segodnia - sa isi ia revansa printr-o victorie "adevarata" a lui Viktor Ianukovici, fostul contracandidat al lui Iuscenko, la alegerile din 2010; cu 25% din intentiile de vot, el il devanseaza pe premierul Iulia Timosenko (16%) si pe fostul presedinte al Parlamentului, Arseni Iateniuk (12,3%). Sondajele ii atribuie presedintelui Viktor Iuscenko doar 3% din intentiile de vot.