Rusia si NATO coopereaza in "afacerea cargobotului Arctic Sea", reperat in apropierea insulelor Capului Verde. Anuntul a fost facut de ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin. "Toate informatiile, care sunt complete si cel mai probabil obiective, sunt trimise instantaneu la cartierul general al marinei ruse" de la Bruxelles, a declarat Rogozin, citat de AFP.

"Cel mai recent schimb de informatii a avut loc astazi, iar comunicarea va continua si maine dimineata", a precizat diplomatul rus. Intre timp, misterul continua in jurul afacerii Arctic Sea, cargobotul disparut in urma cu doua saptamani si localizat in zona insulelor Capului Verde.

Proprietarul navei Arctic Sea, compania Solchart Management, a primit sambata o cerere de rascumparare. "O cerere de rascumparare, adica bani, a fost trimisa societatii care detine nava, Solchart Management, in Finlanda", a declarat pentru AFP seful Biroului finlandez de investigare, Jan Nyholm.

Intre timp, Rusia refuza sa confirme informatia potrivit careia nava a a fost reperata in Atlantic, in largul coastelor africane. "Datele necesare pentru cautarea si identificarea navei sunt verificate si reverificate in cea mai minutioasa maniera posibila", a explicat Rogozin. "Restul informatiilor, cum ar fi coordonatele unde se afla nava, nu pot fi facute publice", a continuat ambasadorul rus.

Cargobotul a plecat din Finlanda pe 23 iulie, cu destinatia Algeria si, oficial, cu o incarcatura de cherestea in valoare de peste un milion de euro. O afacere care apropie Rusia si NATO, ale caror relatii au cunoscut o racire dupa razboiul din vara lui 2008, dintre Georgia si Rusia. In luna iunie, cele doua parti au decis sa restabileasca cooperarea politica si militara.