Expresiile faciale sunt percepute in mod diferit, de la cultura la cultura. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Glasgow, locuitorii din estul Asiei pun mare pret pe expresivitatea ochilor, in timp vesticii se concentreaza asupra intregii fete. In timpul cercetarii, est-asiaticii au reusit cu greu sa distinga diferite expresii faciale, scrie BBC.

Demersul oamenilor de stiinta din Glasgow are ca obiectiv sa analizeze cat de "universale" sunt expresiile faciale. Potrivit studiului, cei din Asia de Est au decriptat gresit expresii ca "frica" sau "dezgust", traducandu-le prin "surpriza", respectiv "furie". Cercetatorii spun ca aceasta confuzie apare din cauza faptului ca grupurile culturale pun accent pe diferite parti ale fetei cand interpreteaza expresiile.

Coautor al studiului, Rachael Jack, de la Universitatea din Glasgow, a declarat: "Desi regiunea ochilor este ambigua, subiectii au avut tendinta sa-si formeze judecatile inclinand spre emotiile mai putin amenintatoare - au inteles surpriza in locul fricii, de exemplu. Acest lucru poate evidentia diferentele culturale, atunci cand este vorba despre acceptabilitatea sociala a emotiilor".

In cadrul studiului, au fost adusi 13 locuitori din vestul Caucazului si 13 locuitori din Asia de Est, carora le-a fost aratat un set standardizat de imagini ilustrand cele sapte expresii faciale principale: fericit, trist, indiferent, suparat, dezamagit, temator si surprins.