Cel mai mare pelerinaj din lume va fi perturbat din cauza virusului A H1N1. Tarile musulmane depun toate eforturile pentru a asigura securitatea cetatenilor, insa lupta impotriva pandemiei de gripa porcina ar putea duce chiar la interzicerea pelerinajului la Mecca, scrie cotidianul francez L'Express, in editia electronica.

La o saptamana de la inceperea Ramadanului, care in 2009 incepe in jurul datei de 20 august, milioane de musulmani vor sa plece in micul pelerinaj numit Omra, pentru ca la finalul lunii noiembrie sa pregateasca marele pelerinaj - Hagialac. Autoritatile din tarile musulmane nu isi ascund insa ingrijorarile cu privire la riscul propagarii virusului H1N1.

Daca Orientul Mijlociu si Maghrebul nu sunt grav afectate de pandemie, Arabia Saudita - unde este situata Mecca - este regiunea musulmana cel mai grav afectata de acest virus. In acest context, autoritatile din cateva state au interzis deja pelerinajul in cazul persoanelor care ar putea contacta rapid virusul.

Irakienii, iranienii, egiptenii si algerienii cu varste de peste 65 de ani si sub 12 ani, bolnavii, obezii, femeile insarcinate si persoanele care au mai facut acest pelerinaj au primit interdictia de a pleca in marea calatorie. Guvernul algerian a decis, in plus, sa trimita o echipa de medici care sa insoteasca pelerinii. In Tunisia, autoritatile au interzis micul pelerinaj.

Nici Franta nu este, insa, indiferenta la "pericolul" reprezentat de Mecca. In fiecare an, intre 25.000 si 30.000 de musulmani care traiesc in Franta pleaca in pelerinaj la Mecca. Ministerul francez de Externe a anuntat pe 13 martie ca va lua toate masurile necesare pentru informarea si pregatirea pelerinilor francezi. Recomandarile vor fi publicate in zilele urmatoare, cu ajutorul autoritatilor saudite si a Institutului Pasteur.