Presedintele rus Dmitri Medvedev da asigurari ca el a fost cel care a luat toate deciziile in ceea ce priveste razboiul din Georgia. Nici pomeneala de sfatul lui Vladimir Putin, care a parasit fotoliul de presedinte cu patru luni inainte de conflictul de la Tbilisi.

"Am fost singurul care a luat deciziile", a declarat actualul lider de la Kremlin, citat de AFP. "Nu m-am consultat cu nimeni. Am primit informatiile de la ministrul Apararii, le-am interpretat si am luat deciziile", a continuat presedintele rus, intr-un interviu televizat la postul NTV ce va fi difuzat vineri seara, dar din care Kremlinul a publicat deja fragmente.

In toate materialele la care presa a avut acces, Dmitri Medvedev nu a spus niciun cuvant despre mentorul sau Vladimir Putin, cel care, potrivit expertilor, inca detine fraiele puterii si parghiile decizionale din Rusia. Medvedev, care a ajuns la Kremlin cu cateva luni inainte de inceperea conflictului, considera ca "nicio consultare nu ajuta cu nimic, pentru ca o singura persoana, presedintele, este responsabila de toate masurile luate".

Contraatacul lansat de Rusia, dupa ofensiva georgiana, in noaptea de 7 spre 8 august 2008 pentru a relua controlul regiunii separatiste Osetia de Sud "a fost cea mai dificila decizie" pe care a luat-o, marturisteste Dmitri Medvedev. Georgia are o cu totul alta interpretare a evenimentelor si sustine ca a reactionat militar pentru a se opune "unei invazii rusesti la scara larga", potrivit unui raport publicat joi de Tbilisi.