Rusia ameninta Ucraina cu sanctiuni economice dure, in cazul in care Kievul continua sa vanda arme Georgiei. Avertismentul a fost lansat de viceministrul rus de Afaceri Externe Grigori Karassin, intr-un interviu acordat cotidianului rus Izvestia si citat de AFP.

"Avem dovezi incontestabile ca Ucraina a continuat sa livreze arme", a declarat Karassin. "Avem un dialog direct cu statele care continua sa furnizeze armament Georgiei, pentru a le face sa inteleaga ca se va tine cont de acest lucru in contextul relatiilor noastre bilaterale", a explicat diplomatul rus. Intrebat cu privire la posibilitatea introducerii unor sanctiuni economice, Karassin a raspuns ca "nu este exclus".

Premierul rus Vladimir Putin a avut in octombrie "o iesire virulenta" la adresa presedintelui ucrainean Victor Iuscenko, pe care l-a acuzat ca a livrat arme Georgiei in timpul conflictului ruso-georgian din 2008, scrie agentia de presa franceza. La acea data, fostul lider de la Kremlin a avertizat ca ceea ce a facut Iuscenko a fost "o crima". Victor Iuscenko si omologul sau gruzin Mihail Saakasvili au ajuns amandoi la putere in urma unor revolutii sustinute de puterile occidentale si intretin relatii apropiate. Atat Ucraina, cat si Georgia vor sa intre in NATO, spre dezaprobarea profunda a Mosovei.

Ucraina nu este singura tara pe care liderii de la Kremlin au luat-o in vizor in "afacerea Georgia". In urma cu o zi, acelasi viceministru al Afacerilor Externe avertiza Statele Unite sa inceteze sa alimenteze Georgia cu armament. "Potrivit informatiilor pe care le avem, livrarile de arme din SUA continua. Asta ne preocupa", a declarat Karassin, avertizand ca "SUA nu sunt singurul furnizor de arme".