Rusia si Turcia vor semna joi un protocol de acord pentru inceperea construirii gazoductului South Stream, cu ocazia vizitei premierului rus Vladimir Putin la Ankara, a anuntat miercuri un oficial din administratia guvernamentala rusa citat de AFP.

Prin acest protocol, care va fi semnat de premierul rus Vladimir Putin si cel turc, Recep Tayyip Erdogan, "partea turca isi va da acordul pentru inceperea lucrarilor de explorare", a declarat Iuri Ouchakov, vicepresedintele administratiei guvernamentale.

El a precizat ca lucrarile vor avea loc in apele teritoriale turce, insa nu a fost in masura sa anunte o data pentru lansarea lor, spunand ca aceasta va fi stabilita joi de Putin si Erdogan.

Pe de alta parte, ministrul turc al energiei Taner Yildiz a afirmat marti ca este prea devreme pentru a discuta despre o eventuala participare a Turciei la South Stream.

Gazoductul ar urma sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, unde se va imparti in doua, o parte spre nord-vest indreptandu-se spre Austria, iar cealalta spre sud, Grecia si Italia.

South Stream este concurentul Nabucco, gazoductul care ar trebui sa ocoleasca Rusia si prin care se doreste reducerea dependentei UE de gazul rusesc.

Luna trecuta, la Ankara a fost semnat un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco, ce va aduce gaz din zona Marii Caspice, tranzitand Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, trecand prin Turcia.