Il cheama Zoltan Mesko si este jucator profesionist la Universitatea din Michigan. Se poate lauda, insa, cu niste date care il disting clar de toti ceilalti fotbalisti. Este nascut in Romania si a emigrat cand avea 11 ani. Vorbeste fluent patru limbi. Si va aparea in numarul din septembrie al revistei Playboy, ca membru al echipei sale de fotbal american.

Asa incepe articolul din Detroit Free Press, dedicat lui Zoltan Mesko, un fotbalist cu totul inedit. Mai ales ca in cei 16 ani de studii, nu a lipsit de la scoala nici macar o data, scriu jurnalistii americani. "De obicei pun asta in CV, dar oamenii se uita ciudat la acest amanunt, asa ca il scot", marturiseste Mesko, povestind ca oamenii se uita la el ca si cum l-ar intreba "Ce vrea baiatul asta sa dovedeasca?"

In Michigan, a urmat fiecare ora fara nicio exceptie, pana la un curs desfasurat intr-o vineri dupa-amiaza, anul trecut. "Prietenii mei au vrut sa mearga la un club de golf, iar eu le-am spus ca vin si eu. Era vorba despre un curs de doar o ora, cu un credit, la care urma oricum sa iau A+", isi aminteste tanarul. "Din fericire, profesorul nu-mi poate schimba calificativul acum. A fost singura ora la care am lipsit", continua Mesko.

Tanarul s-a stabilit impreuna cu familia in Twinsburg, Ohio, a absolvit o facultate de finante anul trecut si acum urmeaza un master in managementul sportiv. "Ma imbolnavesc si eu, dar incerc sa lupt mai departe", a continuat Zoltan Mesko pe subiectul prezentei sale record la cursuri.

Cultul muncii il mosteneste de la parintii sai, Michael si Elisabeth, amandoi fosti ingineri in Romania, unde castigau aproximativ 100 de dolari pe luna. Iar cand baiatul se plangea in timpul unei zile de scoala ca este obosit si ca nu a dormit, raspunsul era invariabil acelasi: "o sa dormim cand o sa murim".

Mesko si-a petrecut primii ani din viata in orasul Timisoara, acolo unde a inceput revolutia din 1989 care a dus la infrangerea si executarea dictatorului Nicolae Ceausescu, scriu jurnalisii americani. Avea doar 3 ani si jumatate la revolutia din decembrie. "In ajunul Craciunului, imi amintesc ca stateam pe jos in apartament, in timp ce gloantele zburau peste tot". "Am crescut intr-un mediu foarte dificil. Multi dintre jucatorii care provin din zone dificile apreciaza mult mai mult locul in care sunt acum, decat ceilalti", a continuat Mesko.