Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a confirmat oficial realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad in functia de presedinte al tarii, pentru un al doilea mandat de patru ani.

"Ceremonia de investire a avut loc miercuri dimineata, iar liderul spiritual a aprobat preluarea functiei de catre Ahmadinejad", a anuntat televiziunea iraniana al-Alam, citata de Reuters. Victoria lui Mahmoud Ahmadinejad este "victoria luptei impotriva arogantei mondiale si a saraciei, in favoarea justitiei", a declarat ayatollahul Ali Khamenei.

Fostii presedinti Akbar Hashemi Rafsanjani si Mohammad Khatami, precum si cei doi contracandidati ai lui Ahmadinejad, Mir Hossein Moussavi si Mehdi Karoubi au lipsit de la ceremonie.

Evenimentul are loc dupa o perioada extrem de tensionata, marcata de protestele opozitiei. Peste 100 de persoane au fost judecate sambata, la Teheran, in fata tribunalului revolutionar, pentru ca au participat la protestele de strada care au urmat realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad. Printre cei acuzati de participare la proteste se afla si un colaborator apropiat al fostului presedinte Mohammad Khatami.

De la alegerile prezidentiale din 12 iunie, aproximativ 2.000 de persoane au fost arestate. Aproximativ 30 de oameni si-au pierdut viata, in cel mai mare protest de la revolutia islamica din 1979.