Legiunea Straina a declansat un incendiu de proportii, in apropiere de Marsilia. Flacarile au parjolit 1.300 de hectare de vegetatie, in imediata apropiere a celui de-al doilea oras ca marime din Franta.

Accidentul s-a petrecut in timpul unui antrenament militar, iar un cadru al armatei, responsabil de trageri, a fost suspendat din functie. Totul din cauza unui exercitiu "imbecil", care a facut sa se aprinda un camp intreg, a declarat prefectul local Michel Sappin, citat de AFP.

"Incendiul a fost declansat in mod clar de o greseala profesionala (...), in urma unor runde de trasor in tabara millitara de la Carpiagne", a declarat premierul francez Francois Fillon, precizand ca astfel de poiectile, ce contin substanta incediara care le face vizibile in timpul zborului, sunt interzise in sudul tarii. "Asteptam rezultatele a doua anchete pentru a lua o decizie, dar cu siguranta vor fi consecinte, adica sanctiuni impotriva celor care au comis aceste greseli profesionale grave", a continuat Fillon.

Incendiul a izbucnit miercuri dupa-amiaza, pentru ca in timpul serii flacarile sa ameninte orasul. 200 de persoane au fost evacuate, iar 500 de pompieri au incercat toata noaptea sa stinga flacarile. Nimeni nu a fost ranit. "Consemnele sunt foarte clare, iar regulile sunt extrem de precise; este vorba despre un act regretabil, deplorabil, un exercitiu militar care nu trebuia sa aiba loc in aceste conditii", a declarat ministrul Apararii, Herve Morin. "Nu e vorba despre o condamnare a armatei", a precizat el.

De cealalta parte, primarul din Marsilia, Jean-Claude Gaudin, a denuntat "prostia incredibila" a unui astfel de exercitiu, demarat in conditiile in care temperatura era de 32 de grade si batea vantul. In 2008, un incendiu a parjolit 310 hectare de vegetatie in tabara militara Canjuers, dupa explozia unui obuz.