Raportul guvernului american referitor la detentia suspectilor de terorism solicitat de presedintele SUA Barack Obama va aparea cu o intarziere de sase luni, au declarat surse oficiale din administratia Obama citate de BBC.

Astfel este pusa la indoiala respectarea angajamentului presedintelui Statelor Unite de a inchide lagarul de la Guantanamo pana la inceputul anului 2010.

Grupul de lucru insarcinat cu stabilirea regulilor de detentie a cerut o amanare cu sase luni pentru prezentarea raportului sau, iar cel care se ocupa cu stabilirea regulilor privind interogatoriile suspectilor mai are nevoie de inca doua luni in plus, a spus sursa citata.

Create in urma decretului semnat de presedintele SUA pentru inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo, cele doua grupuri formate din membri ai Departamentului Apararii si cel al Justitiei, ai politiei federale si ai serviciilor de informatii, urmau sa prezinte raportul final marti, 21 iulie.

Guvernul american se confrunta cu probleme cum ar fi ce sa faca cu detinutii considerati extrem de periculosi pentru a fi eliberati sau cum sa procedeze cu aceia impotriva carora nu au suficiente probe pentru a-i aduce in instanta.

Congresul a dat termen administratiei Obama pana la sfarsitul lunii septembrie pentru a prezenta un plan de inchidere a inchisorii de la Guantanamo. Daca termenul limita nu va fi respectat, legislatvul ar putea interzice transferul pe teritoriul american al detinutilor de la inchisoarea din Cuba.