Ferdinand Muheim este macelar in Andermatt, are propriul magazin cu produse traditionale - carnati din aceia uscati, salamuri uscate si branza care se face in fermele montane din cantonul Ticino. Nimic impresionant, daca stai sa te gandesti. Insa cand iti spune ca a fost decorat de Putin si de fostul patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse, Alexei, ca este prieten cu seful serivicului de securitate al presedintelui Medvedev, incepi sa fii atent si sa il descosi pentru a-i afla povestea.

Daca mai aveam nevoie de o confirmare ca elvetienii sunt fascinati de rusi (ce cred eu despre rusi e aici), am avut-o cand am ajuns in Andermatt, un orasel alpin despre care se zice ca este centrul Europei, aproape de trecatoarea St. Gotthard. Oraselul este cochet si linistit, curat si cu aer proaspat, suficiente calitati sa il faca un punct de atractie pentru un egiptean bogat care vrea sa faca acolo o investitie de un miliard de franci elvetieni.

Samih Sawiri intentioneaza sa faca vreo cinci hoteluri de cinci stele, avand in total 3.000 de camere, apartamente, un complex sportiv si un teren de golf cu 18 gauri. Vrea sa transforme regiunea intr-o noua destinatie turistica. Locuitorii il asteapta cu nerabdare, intrucat oraselul - mai degraba mort, multi tineri parasindu-l pentru o viata mai dinamica la oras - se va trezi la viata si va oferi oportunitati si celor tineri, pentru a ramane sau a se reintoarce aici.

Citeste mai mult si comenteaza pe Menaru.