Fiul cel mic al liderului nord-coreean Kim Jong-il, in varsta de 26 de ani, ar putea fi noul lider de la Phenian. Anuntul a fost facut de fiul cel mare al lui Kim Jong-il, intr-un interviu acordat unui post de televiziune japonez, potrivit AFP.

Presa sud-coreeaca a speculat, inca din luna ianuarie, ca liderul de la Phenien, a carui stare de sanatate face de ceva timp obiectul multor speculatii, si-ar fi desemnat succesorul, in persoana celui de-al treilea fiu al sau.

"Desemnarea unui succesor este decizia tatalui meu", a afirmat Kim Jong-nam, fiul cel mare al lui Kim Jong-il, in varsta de 37 de ani. Intrebat daca stie ca fratele sau cel mai mic ar fi fost deja desemnat succesor, Kim Jong-nam a raspuns: "Asa cred. Asa am inteles si eu din presa."

Zvonurile privind un eventual transfer de putere la Phenian s-au intensificat pe fondul speculatiilor privind starea de sanatate a lui Kim Jong-il, care, potrivit unor responsabili sud-coreeni si americani, ar fi suferit un atac cerebral in august anul trecut. In plus, recentele demonstratii de putere a Phenianului - testul nuclear efectuat de Coreea de Nord si lansarea de rachete cu raza scurta de actiune - sunt vazute ca facand parte din strategia lui Kim Jong-il de a-si scoate in evidenta autoritatea, inainte de a lasa locul unui succesor.

Kim Jong-il a preluat conducerea Coreei de Nord in anul 1994, succedandu-i tatalui sau, Kim ir Sen.