Presedintele american Barack Obama a declarat marti ca isi doreste "sa puna cu adevarat pe sine" negocierile privind conflictul israeliano-palestinian, intr-un interviu acordat radio-televiziunii britanice BBC si citat de AFP.

Statele Unite "isi doresc sa reuseasca sa puna cu adevarat negocierile pe sine", a afirmat Obama. "Acest lucru nu serveste doar in interesului palestinienilor de a avea un stat propriu, ci si intereselor Israelului ca situatia sa se normalizeze...Si este si interesul SUA de a avea doua state care traiesc alaturi in pace si securitate", a adaugat presedintele, in primul interviu acordat mediei britanice de la investirea sa in functie.

Intrebat cum comenteaza refuzul guvernului evreu de a ingheta procesul de colonizare, Obama a pledat pentru rabdare. "Diplomatia este intotdeauna o munca de lunga durata. Rezultatele nu vin niciodata imediat", a raspuns el, explicand ca acelasi tratament va fi aplicat si Iranului.

"Ceea ce am spus este ca interesul lumii intregi este ca Iranul sa renunte la ambitiile sale de a detine arma nucleara". Cel mai bun lucru pentru a ajunge la acest lucru este "diplomatia directa", crede Obama.

"Nu vreau sa fixez niciun calendar artificial, dar dorim sa ne asiguram ca, pana la sfarsitul anului, vom putea vedea dezvoltandu-se in mod serios un proces permanent care ne va permite sa avansam".

Obama: SUA nu isi pot impune valorile altor tari

Cu putin timp inainte de a pleca intr-un turneu in Arabia Sudita, Egipt si Europa, presedintele a avertizat ca SUA nu isi pot impune valorile in alte tari ale lumii.

"Pericolul, cred eu, este atunci cand Statele Unite sau orice alta tara cred ca isi pot impune pur si simplu valorile in fata unui alt stat, care are o istorie diferita si o cultura diferita", a explicat el.

"Cred ca cel mai bun lucru pe care il putem face, inainte de toate, este sa dam un exemplul potrivit. Din acest motiv, inchiderea bazei de la Guantanamo, oricat de dificila ar fi, este importanta, din punctul meu de vedere".

Isrelul ii cere lui Obama sa respecte angajamentele asumate de Bush

Israelul isi doreste ca presedintele Barack Obama sa respecte intelegerile incheiate anterior cu predecesorul sau in privinta procesului de colonizare, a declarat un ministrul israelian.

"In conditiile in care presedintele american cere inghetarea constructiilor, inclusiv a gradinitilor de copii in colonii, atunci el se indeparteaza de intelegerile incheiate cu Israel de presedintele George W. Bush", a afirmat ministrul Mediului, Gilad Erdan, un apropiat al premierului Benjamin Netanyahu.

"In 2004, dl. Bush a indicat, intr-o scrisoare, ca aceste constructii pot continua in marile zone de colonii din Cisiordania si, in virtutea acestui text, Israelul a evacuat ulterior 20 de colonii din Fasia Gaza, in 2005", a adaugat el.

"Functionarii departamentului de Stat cunosc aceste intelegeri", a insistat el.

Arabia Saudita vrea ca Obama sa fie ferm in fata Israelului

Arabia Saudita asteapta de la Washington un ton ferm in privinta Israelului, in cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu, cu ocazia primei vizite a presedintelui american in bogata monarhie petroliera.

Obama este asteptat miercuri la Ryad, unde va avea o intrevedere cu regele Abdallah, in preziua vizitei la Cairo, unde este asteptat un discurs important adresat lumii musulmane.

Ryadul spera ca Obama, spre deosebire de predecesorul sau, sa fie dispus la exercitarea de presiuni asupra Israelului, care sa conduca la o solutie viabila in privinta co-existentei a doua state, evreu si palestinian.

"Singura parte care poate face Israelul sa se miste este America", afirma Mansour Al-Mansour, director al Centrului pentru Studii Strategice de la Ryad.