Coreea de Nord a efectuat, luni, cu succes, un nou test nuclear subteran - a anuntat presa din aceasta tara, citata de agentia France Presse. Informatia a fost confirmata si de Presedintia sud-coreeana, care a convocat o reuniune de urgenta, prezidata de seful statului, Lee Myung Bak. Testul ar fi avut loc in orasul Kilju, din nordul tarii, unde Phenianul a efectuat deja o prima experienta atomica, in octombrie 2006. Potrivit Institutului american de studii geologice, un seism "artificial", cu magnitudinea 4,7 pe scara Richter a fost detectat in Coreea de Nord. Cutremurul s-a produs la ora locala 09h54 /00h54 GMT/, avand epicentrul la 375 km nord-est de Phenian.

Statele Unite se consulta cu aliatii

Dupa ce autoritatile nord-coreene au anuntat noul test nuclear subteran, SUA au inceput consultarile cu aliatii lor. Un inalt responsabil american a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca este la curent cu informatiile privind un test nuclear efectuat de Coreea de Nord. Anterior, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, a declarat ca Guvernul american nu este in masura sa confirme "in acest stadiu" ca guvernul de la Phenian a efectuat un test nuclear.

Comisarul european pentru relatii externe: "Este foarte ingrijorator"

Aflata in vizita la Bangkok, in Thailanda, comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner a calificat testul nord-coreean, daca acesta va fi confirmat, ca "foarte ingrijorator".

"Nu am inca o confirmare si de aceea raman prudenta, dar daca este adevarat, trebuie condamnat", a adaugat ea.

Rusia studiaza situatia

Si autoritatile de la Moscova s-au declarat ingrijorate fata de testul nuclear anuntat de Coreea de Nord, precizand ca studiaza aceasta situatie, informeaza RIA Novosti.

"Informaţia referitoare la testul nuclear nord-coreean este ingrijoratoare, insa inainte de a ajunge la concluzii definitive, trebuie sa verificam informatia" - a precizat Biroul de Presa al Ministerului rus de Externe.

Vecinii Coreei de Nord, in stare de alerta

Japonia si Coreea de Sud au reactionat imendiat la anuntul autoritatilor nord-coreene. Japonia a anunţat ca va cere convocarea unei reuniuni de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, iar Coreea de Sud a format un comitet de criza, care poarta deja discutii in regim de urgenta.