Premierul Greciei, Costas Caramanlis, si-a reafirmat sambata opozitia privind acceptarea denumirii de Macedonia in cazul fostei provincii iugoslave, declarand ca "istoria nu se rescrie", relateaza AFP.

"Toti cei de fata, ca mandri macedoneni, o spunem clar: nu tragem o linie peste istorie, istoria nu se rescrie", a declarat Caramanlis, in fata comitetului central al partidului pe care il conduce, Noua Democratie, reunit la Salonic, capitala provinciei grecesti Macedonia.

Grecia blocheaza din 1991 recunoasterea internationala a Macedoniei sub aceasta denumire, considerand ca acest nume apartine exclusiv patrimoniului istoric national.

"Perspectiva euro-atlantica a vecinilor nostri din Skopje atarna de o conditie indispensabila: solutionarea, reciproc acceptata, a problemei numelui", a adaugat Caramanlis, care este originar din Salonic.

"Aceasta solutie rezida intr-un nume compus, care sa includa o componenta geografica valabil pentru toata lumea", a reafirmat el.

Denumirea de "Macedonia de Sus" este solutia cea mai des vehiculata de Atena.

"A venit momentul ca liderii statului vecin sa renunte la nationalismul din trecut, la insistentele nefondate. Istoria s-a scris de-a lungul secolelor si nu poate fi schimbata ulterior", a mai spus el.

Atena a blocat in aprilie 2008 aderarea fostei provincii iugoslave la NATO si ameninta sa procedeze la fel in cazul integrarii Macedoniei la Uniunea Europeana.

Independenta din 1991, Macedonia a fost admisa in ONU in 1993 sub denumirea provizorie de "Fosta republica iugoslava a Macedoniei" (FYROM).