Noua tulpina a virusului de gripa porcina, denumita A/H1N1, ar putea ajunge in Ungaria in urmatoarele zile, lucru ce va permite tarii vecine sa inceapa sa produca vaccinuri pentru prevenirea raspandirii virusului, a declarat miercuri un oficial de rang inalt in fata Comisiei pentru Sanatate din Parlamentul de la Budapesta, informeaza agentia MTI.

Serviciile medicale ungare au solicitat autoritatilor americane din Sanatate sa le furnizeze "virusul salbatic", pentru a produce vaccinurile de prevenire a raspandirii virusului. Potrivit presedintelui Comitetului pentru Pandemii, Laszlo Bujdoso, dupa ce tulpina va ajunge in Ungaria, vor fi fabricate 500.000 de vaccinuri, ca prima transa, intr-o perioada de opt pana la 12 luni.

Pana in prezent, sase cazuri de persoane suspecte de contaminare cu gripa porcina au fost raportate in Ungaria, dar niciuna dintre suspiciuni nu a fost confirmata.

Ministrul ungar al Agriculturii, Jozsef Graf, a spus luni ca nu exista niciun pericol de carne infestata sau animale bolnave in Ungaria.

La aeroportul international Ferihegy din Budapesta s-a intensificat monitorizarea calatorilor care sosesc din Mexic si din Statele Unite si care ar putea fi infestati cu virusul de gripa porcina. Camere video in infrarosu si dispozitive cu senzori de temperatura au fost instalate marti pentru a-i detecta pe calatorii bolnavi de gripa.