Numarul de retete pentru medicamente impotriva anxietatii, pentru antidepresive si somnifere a crescut semnificativ la New York in ultimele luni, in contextul in care locuitorii metropolei americane incearca sa faca fata crizei financiare. Potrivit informatiilor publicate de Crain's New York, cresterea numarului de retete a fost vizibila incepand cu luna septembrie si ea a coincis cu falimentul bancii Lehman Brothers si salvarea asiguratorului AIG.

Conform statisticilor furnizate de Wolters Kluwer Health, numarul retetelor pentru somnifere a crescut, in septembrie si octombrie, cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 366.870. In acelasi timp, numarul retetelor pentru medicamente impotriva anxietatii si antidepresive a urcat cu 5% comparativ cu 2007.

"Daca incercam sa punem un diagnostic orasului, as spune ca sufera de anxietate", a declarat psihoterapistul Mel Schwartz.

Cresterea numarului de retete a intervenit intr-un moment in care cheltuielile pentru toate tipurile de medicamente scazusera la nivelul intregii tari. Numarul de retete pentru antidepresive sau somnifere era in scadere in august, inainte de a cunoaste o noua crestere in septembrie.

Publicatia precizeaza ca nu se poate spune cu exactitate daca cresterea numarului de medicamente are o legatura direct cu criza financiara si cu dificultatile economice. Statisticile oferite de psihiatrii si psihologi indica insa faptul ca numarul pacientilor este in crestere si ca cei mai multi dintre ei abordeaza, aproape la fiecare sedinta, subiecte legate de criza economica.

Expertii afirma ca este prea devreme pentru a spune daca trendul va continua, insa "starea de spirit a metropolei ramane fragila" in contextul in care apar noi informatii despre disponibilizari de personal si reduceri ale cheltuielilor de consum pentru locuitorii din New York.