Oficialii israelieni lucreaza in acest moment la definitivarea planurilor de atac impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului si se pregatesc sa lanseze un raid aerian chiar daca nu se bucura de sprijinul Statelor Unite, scrie Jerusalem Post.

Informatia pe scurt

  • israelienii realizeaza planuri de atacare a Iranului
  • americanii nu par favorabili unui astfel de raid
  • iranienii sunt de parere ca amenintarile israeliene sunt parte a razboiului psihologic
  • Israelul isi intareste capacitatile militare

Oficiali din Ministerul israelian al Apararii au declarat ca, desi prefara sa actioneze in coordonare cu Statele Unite, pregatesc si planuri care sa le permita sa atace singuri Iranul. "Este intotdeauna mai bine sa ataci coordonat", a explicat o sursa militara israeliana, adaugand insa ca "pregatim si variante care nu includ coordonarea".

Jerusalem Post precizeaza ca ar fi dificil, daca nu chiar imposibil, pentru Israel sa lanseze un astfel de atac impotriva Iranului fara permisiunea Statelor Unite, avand in vedere ca fortele americane controleaza spatiul aerian irakian, pe unde ar trebui sa treaca avioanele israeliene. "Exista o gama variata de riscuri pe care trebuie sa le ia in considerare cineva care vrea sa lanseze o astfel de operatiune", a declarat un inalt oficial israelian.

Israelul este ingrijorat de faptul ca programul nuclear al Teheranului are o destinatie militara, chiar daca guvernul iranian a declarat mereu ca urmareste scopuri civile. Serviciile secrete israeliene sunt convinse insa ca Iranul are suficient material nuclear pentru a realiza o bomba atomica.

Luna trecuta, premierul Ehud Olmert i-ar fi spus presedintelui american George W. Bush ca "ultima sansa de a distruge programul nuclear al Teheranului trece", in contextul in care israelienii devin din ce in ce mai ingrijorati ca Statele Unite "nu fac nimic pentru a impiedica Iranul sa devina o putere nucleara".

Iranul: Amenintarile israeliene, parte a razboiului psihologic

Iranul a respins informatiile legate de posibilitatea unui atac israelian impotriva instalatiilor sale nucleare. "Credem ca prezentul context regional si international, precum si conditiile situatiei complicate cu care se confrunta Israelul nu-i vor permite sa lanseze atacuri militare imptriva altor state", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Hassan Qashqavi.

"Israelul face amenintari doar pentru a-si promova razboiul psihologic si de imagine", a afirmat Qashqavi.

In luna august, presa a relatat ca Israelul si-a intarit capacitatile militare, in vederea atacarii Iranului.

Statul evreu a achizitionat 90 de avioane F-16I, capabile sa atinga Iranul, si va dispune de inca 11 aparate de acest tip pana la sfarsitul anului viitor. De asemenea, a achizitionat doua submarine Dolphin din Germania, capabile sa foloseasca rachete nucleare, pe langa cele trei pe care le detinea deja.

De asemenea, in curusul acestei veri, armata israeliana a desfasurat manevre aeriene in Mediterana, despre care expertii afirma ca au reprezentat o repetitie finala pentru un atac asupra Iranului.

In septembrie, ziarul The Guardian a publicat un material in care sustinea ca Ehud Olmert i-ar fi cerut presedintelui Bush acordul pentru un atac impotriva Iranului insa a fost refuzat de liderul de la Casa Alba.