Cel putin cinci teroristi au reusit sa scape din incercuirea fortelor de securitate la Mumbai si ar putea lansa un nou atac impotriva unor tinte din capitala financiara a Indiei, sustin surse din politia indiana, preluata de FoxNews. Informatia a fost facuta in contextul in care analistii sustin ca atacul din Mumbai a fost pus la cale pentru a zadarnici planurile presedintelui ales al SUA, Barack Obama, de a izola Al-Qaeda.

Informatia pe scurt:

  • o sursa din politia indiana sustine ca cinci teroristi au scapat
  • acestia ar putea lansa un nou atac in Mumbai
  • starea de tensiune dintre India si Pakistan creste
  • un analist sustine ca atacurile au urmarit sa submineze planurile lui Barack Obama pentru regiune

Oficialii din structurile de securitate indiene sustin ca 10 teroristi s-au aflat in spatele atacurilor de saptamana trecuta, care au provocat moartea a peste 170 de persoane si ranirea altor 300.

O sursa din politia indiana afirma insa ca pe barca de pescuit folosita de teroristi pentru a ajunge la Mumbai s-a descoperit echipament pentru 15 persoane. "S-au gasit 15 veste de salvare, chiar si 15 periute de dinti", a declarat oficialul, adaugand ca "este posibil ca mai multi teroristi sa fie implicati in atacuri".

Informatia a venit in contextul in care ministrul adjunct de interne al Indiei, Shakeel Ahmad, a declarat ca toti atacatorii erau pakistanezi, lucru care ameninta sa sporeasca tensiunea dintre cele doua state, ambele puteri nucleare.

De altfel, guvernul indian a ridicat nivelul de securitate al tarii la "nivel de razboi", afirmand ca are dovezi privind legatura Pakistanului cu atacurile de la Mumbai. Guvernul indian, ce va cauta realegerea la scrutinul din mai 2009, se afla sub o presiune puternica pentru a raspunde atacurilor, despre care se crede ca au fost puse la cale de organizatia pakistaneza Lashkar-e-Taiba, posibil cu ajutorul Al-Qaeda.

In replica, Pakistanul a amenintat ca va inceta operatiunile militare impotriva militantilor islamisti, incluzand talibanii si Al-Qaeda, la granita cu Afganistanul daca va fi aruncat intr-un "conflict nedorit" cu India.

Atac impotriva planurilor lui Obama

La randul lor, numerosi analisti sunt de parere ca atacul de saptamana trecuta a urmarit sa provoace o criza sau chiar un razboi intre cele doua puteri nucleare, indepartand atentia guvernului de la Islamabad de la lupta impotriva extremistilor din regiunile de la frontiera cu Afganistanul si slabind astfel presiunea asupra militantilor din Al-Qaeda, a talibanilor si a altor insurgenti aflati in zona.

Un expert e de parere chiar ca atacurile au fost o lovitura data planurilor lui Barack Obama de a aseza Pakistanul si Afganistanul in centrul politicii externe a Statelor Unite. "Atacul nu a fost doar o incercare de a submina procesul de pace dintre India si Pakistan. A fost si o lovitura preventiva data strategiei lui Obama in aceasta regiune", a declarat Pratap Bhanu Mehta, directorul Centre for Policy Research, citat de TimesOnline.

Obama a anuntat in timpul campaniei electorale ca va suplimenta numarul trupelor americane din Afganistan si va spori presiunea asupra Pakistanului pentru a elimina militantii de pe teritoriul sau. O eventuala criza in relatiile dintre India si Pakistan ar pune in pericol aceste planuri.

Primele imagini din hotelul Oberoi luate dupa atac

Guvernul indian, criticat pentru modul in care a rezolvat criza de la Mumbai