Cel putin 130 de persoane, intre care sase cetateni straini, au fost ucise si alte 327 ranite la Mumbai (fostul Bombay), in exploziile in serie care au vizat, miercuri seara, mari hoteluri din orasul indian. Atentatele au fost revendicate de o grupare putin cunoscuta, Moudjahidin Deccan (Mujahedinii Deccanului). Teroristii controleaza, joi dimineata, unul dintre cele doua hoteluri atacate, tinand ostatice zeci de persoane.

Barbati inarmati au luat cu asalt zece obiective din Mumbai, ucigand la intamplare si luand ostatici in doua hoteluri luxoase. Potrivit unui purtator de cuvant al politiei, barbatii inarmati au luat ostatici la hotelurile Taj Mahal si Oberoi. Hotelul Taj Mahal a luat foc, iar joi dimineata armata a reusit sa puna stapanire pe cladire. Un grup de ostatici a fost eliberat, insa nu se stie daca teroristii au fost prinsi.

Joi dimineata, trei exploziii s-au produs la hotelul Oberoi, unde zeci de persoane sunt inca tinute ostatice in cladire.

Unul dintre martori a declarat ca atacatorii cautau persoane cu pasapoarte americane sau britanice. Se pare ca jumatate dintre oaspetii hotelului Taj Mahal erau occidentali. Potrivit BBC, un eurodeputat britanic, Sajjad Karim, se afla in hotelul de cinci stele Taj Mahal in momentul atacului insa nu a fost ranit.

Barbatii inarmati cu arme automate si grenade au atacat si o cafenea, o gara si alte locuri, intr-o serie de atentate coordonate.

Politia a inceput actiuni in forta pentru a elibera ostaticii si pentru a-i gasi pe teroristi. Noua atacatori au fost ucici, zece arestati, iar politia a retinut inca trei suspecti.

Autoritatile au cerut populatiei sa ramana in casa nefiind excluse si alte atacuri. Potrivit presei indiene, atacatorii au ajuns in oras folosind barci cu motor, iar informatii despre operatiunea lor ar fi fost aflate de serviciile secrete inca din urma cu sase luni.

Atentatele au fost revendicate de o grupare putin cunoscuta, Moudjahidin Deccan (Mujahedinii Deccanului), care nu ar avea legatura nici cu reteaua al-Qaida nici cu talibanii.

Statele Unite, Uniunea Europeana si ONU au condamnat ferm atentatele de miercuri din Bombay.

Bursa din capitala economica a Indiei a ramas inchisa, joi, la fel ca si scolile si colegiile, din cauza atentatelor care au vizat cetateni occidentali, au anuntat autoritatile.

ora 17.45 Noi explozii au fost auzite in cele doua hoteluri, dupa ce trupele de comando au intrat in cladiri.

ora 17.30 Un oficial indian a afirmat ca teroristii au venit din Pakistan. Islamabadul respinge acuzatiile.

ora 16.35 Un puternic incendiu a cuprins acoperisul hotelului Oberoi, unde sunt tinuti ostatici zeci de oameni.

ora 16.15 CNN anunta un nou bilant al victimelor: 125 de morti si 327 de raniti.

ora 15.30 Un rabin si familia sa sunt tinuti ostatici intr-un centru evreiesc din oras.

ora 15.20 Comandourile indiene au eliberat 10 ostatici in hotelul Taj Mahal.

ora 14.20 Televizunea indiana, citata de CNN, sustine ca se aud explozii si focuri de arma din hotelurile luate cu asalt de armata.

ora 13.30 Armata si trupele anti-tero continua sa se lupte cu atacatorii la cele doua hoteluri. Zeci de persoane sunt inca ostatice

ora 13.00 Premierul Singh condamna atacurile, despre care sustine ca sunt organizate "din afara tarii", si promite prinderea teroristilor.

ora 11.40 AFP sustine ca un rabin se afla printre ostaticii detinuti la hotelul Oberoi.

ora 11.00: Trei explozii s-au auzit joi in sudul orasului Mumbai. Politia a reusit sa preia controlul asupra unui hotel. Zeci de persoane, inca ostatice in mainile teroristilor.

ora 9.00:Vasile Sofineti, ambasadorul Romaniei la New Delhi, a declarat, la Antena 3, ca printre victime nu sunt romani. El a adaugat ca putinele familii de romani care locuiesc in India sunt departe de cartierul unde s-au produs atacurile.

ora 7.00: Cel putin doi cetateni straini, un australian si un japonez, au fost ucisi in cele mai sangeroase atacuri care au avut loc la Bombay. Printre raniti sunt cetateni din Australia, SUA, Spania, Norvegia, Canada si Singapore, potrivit agentie de presa Press Trust of India.

ora 6.30: 100-200 de persoane sunt si la aceasta ora blocate in hotelul Oberoi si 10-12 atacatori se afla inca acolo, au declarat oficiali ai statului Maharashtra citati de Reuters. Nu au loc negocieri cu teroristii, mai spun acestia.

Primele imagini cu atacatorii

Atentatorii trag dintr-o masina de politie furata

Trupele de comando se pregatesc sa ia cu asalt unul dintre hoteluri