"Nu va fi o diferenta prea mare intre felul in care Barack Obama si John McCain vor privi Europa, indiferent care dintre ei va fi ales presedinte", a declarat David Epstein, profesor de stiinte politice la Columbia University din New York. Analistul crede ca oricare dintre ei va ajunge la Casa Alba va continua sa dezvolte relatiile transatlantice, iar scutul antiracheta este o parte importanta a acestei cooperari. Cat priveste relatia cu Rusia, Epstein crede ca nu exista niciun semn ca vreunul dintre candidati ar adopta o atitudine mai putin transanta fata de Moscova.

Epstein este convins ca tarile din Europa de Est care au fost sub influenta Rusiei, insa acum fac parte din UE, "nu au de ce sa se teama". "Ele sunt parte a Europei in prezent, nu mai fac parte din sistemul controlat de Moscova", a declarat analistul.

Profesorul american a raspuns astfel temerilor exprimate recent in presa est-europeana potrivit carora, daca va fi ales, Barack Obama nu va avea o atitudine la fel de transanta fata de Rusia precum cea declarata de John McCain in timpul campaniei electorale.

In ceea ce privesc alegerile din Statele Unite, Epstein a declarat ca "oamenii au nevoie de schimbare", iar Barack Obama a fost "purtatorul acestui mesaj de innoire".

La randul sau, Stephen Flanagan, senior vice-president la Center for Strategic and International Studies (CSIS) a declarat ca viitorul lider de la Casa Alba va revitaliza relatiile cu europenii, ata la nivel politic, cat si cele de natura economica, in contexul crizei financiare.

De asemenea, Flanagan e convins ca va exista un "putenic angajament " din partea viitorului presedinte pentru a semnala Rusiei ca nu poate recurge la intimidari in relatiile cu alte state.