Arhiva nationala franceza a dat publicitatii o inregistrare video din timpul razboiului din Vietnam, in care candidatul republican la presedintia SUA, John McCain, imobilizat la pat, transmite un mesaj sotiei sale, dupa ce avionul pe care il pilota a fost doborat de fortele vietnameze. Inregistrarea il prezinta pe senator ca un erou de razboi, dar impactul asupra publicului american ar putea fi afectat de faptul ca McCain fumeaza, in timpul interviului, noteaza skynews.com.

McCain, intins pe un pat de spital, fara tricou, ii transmite sotiei sale ca se va face bine si ca o iubeste. Senatorul a reusit sa se salveze parasutandu-se intr-un lac, dupa ce avionul a fost doborat deasupra Hanoiului, in 1967.

In timp ce vorbeste, buza inferioara a lui McCain este cuprinsa de un tremur, din cand in cand, si vocea i se pierde.

"Zburam deasupra orasului, intr-o misiune de bombardament ... si am fost lovit de o racheta sau de tiruri de arma automata, nu sunt sigur", spune el, adaugand ca avionul s-a prabusit imediat.

"Dupa ce am aterizat in lac, am fost ridicat de armata vietnameza si dus la spital, unde era sa mor", continua senatorul.

In interviu, McCain spune ca a fost tratat bine de catre soldatii vietnamezi.

Intrebat despre calitatea mancarii, el spune: "Nu e ca la Paris .. dar o mananc".

Interviul a fost luat de un reporter francez, Francois Chalais, si a fost difuzat pentru prima oara la o televiziune franceza in ianuarie 1968.

Vaduva ziaristului, Mei Chen Chalais, a cerut despagubiri de la mai multe televiziuni franceze si americane pentru difuzarea neautorizata a materialului.

Avocatul ei a trimis o scrisoare echipei de campanie a lui McCain, dupa ce site-ul senatorului american a difuzat cateva secunde din film, fara aprobarea vaduvei ziaristului.