Candidatul democrat la presedintia Statelor Unite, Barack Obama, a respins acuzatiile de socialism aduse de tabara republicana, afirmand ca John McCain vrea doar sa redistribuie bogatia celor care sunt deja bogati. Declaratiile senatorului de Illinois au fost facute in contextul in care McCain si Sarah Palin au sugerat ca democratul este socialist din cauza planurilor sale de „a redistribui bogatia pentru toata lumea”, crescand taxele pentru cei bogati.

"Este destul de dificil sa vezi ca Warren Buffet si Colin Powell ma sustin, iar John McCain crede ca sunt adeptul socialismului", a declarat Obama. "Acesta este argumentul sau in conditiile in care vreau sa reduc taxele pentru clasa de mijloc, vreau sa reduc taxele pentru 95% din americanii care muncesc", a adaugat democratul.

Obama a afirmat, de asemenea, ca in timp ce McCain numeste propunerile democratului "socialism", el le defineste drept "o oportunitate".

"Aceasta dezbatere si aceste alegeri se refera, de fapt, la valorile noastre. In America pe care o cunosc, nu pretuim doar bogatia, ci si munca si muncitorii. McCain poate sa ma numeasca cum doreste el, insa ce sustine el nu e corect, nu e schimbare si de aceea o sa-l infrangem la alegerile din 4 noiembrie", a incheiat Barack Obama.

Comentariile lui Obama au fost facute dupa ce Sarah Palin, nominalizata de Partidul Republican pentru functia de vicepresedinte al Statelor Unite, a sugerat ca democratul este socialist din cauza planurilor sale de „a redistribui bogatia pentru toata lumea”. In timpul unui miting desfasurat in Ohio, Palin s-a referit la declaratia lui Joe Wuerzelbacher, cunoscut sub numele de Joe Instalatorul, care a declarat ca planul lui Obama „de a raspandi bogatia este o idee cam socialista”.

Suporterii republicani l-au acuzat de nenumarate ori pe Obama ca este „socialist” si „comunist” dupa ce acesta a afirmat ca sprijina cresterea taxelor pentru cei bogati. In timpul unui miting electoral desfasurat luni in Richmond, doi sustinatori ai lui John McCain au afisat un banner pe care scria: “Obama este un Socialist/Marxist”, iar in timpul unei vizite intr-un restaurant in Fayetteville, o femeie i-a strigat democratului: "Socialistule, iesi afara!" si a refuzat sa dea mana cu el.

Pe de alta parte, ultimele sondaje de opinie dezvaluie faptul ca Barack Obama continua sa-si mentina avansul in fata lui John McCain, cu doua saptamani inainte de alegerile din 4 noiembrie.

Rasmussen ReportsObama-51%McCain-45%

Reuters/C-SPAN/ZogbyObama-48%McCain-45%

Hotline/FDObama-48%McCain-41%

Gallup Obama-49%McCain-46%