Sarah Palin, nominalizata de Partidul Republican pentru functia de vicepresedinte al Statelor Unite, a sugerat ca democratul Barack Obama este socialist din cauza planurilor sale de „a redistribui bogatia pentru toata lumea”. Comentariile lui Palin au intervenit in contextul in care, in ultima vreme, suporterii republicani critica tot mai des ideile „comuniste si socialiste” ale senatorului de Illinois.

In timpul unui miting desfasurat in Ohio, Palin s-a referit la declaratia lui Joe Wuerzelbacher, cunoscut sub numele de Joe Instalatorul, care a declarat ca planul lui Obama „de a raspandi bogatia este o idee cam socialista”.

„Senatorul Obama a declarat ca vrea sa raspandeasca bogatia si doreste ca guvernul sa va ia banii si sa decida cum sa-i imparta in functie de prioritatile sale”, a spus Palin in fata suporterilor sai. „Joe a sugerat ca acest lucru este o idee cam socialista. Indiferent cum numesti acesta idee, eu sustin ca este un un medicament rau pentru o economie in suferinta, si exact acest lucru vrea sa-l faca Barack Obama cu cei care doresc sa creeze locuri de munca”, a adaugat Palin.

CNN afirma ca e pentru prima data in cursul campaniei electorale cand un candidat republican ii acuza pe democrati de „socialism”.

Candidatul republican la presedintia SUA, John McCain, s-a abtinut pana in prezent sa-l numeasca socialist pe Obama, insa declaratiile sale au lasat locul interpretarilor. Intr-un interviu acordat in iulie pentru Kansas City Star, republicanul a afirmat ca istoria propunerilor legislative si a voturilor lui Obama din Senat „sunt mai la stanga decat cea a senatorului autodeclarat socialist, Bernie Sanders din Vermont”.

Intrebat daca il considera pe Obama un socialist, McCain a raspuns: „Nu stiu. Tot ce stiu este felul in care a votat in Senat”.

Suporterii republicani l-au acuzat de nenumarate ori pe Obama ca este „socialist” si „comunist” dupa ce acesta a afirmat ca sprijina cresterea taxelor pentru cei bogati. Iar in timpul unui miting electoral desfasurat luni in Richmond, doi sustinatori ai lui John McCain au afisat un banner pe care scria: “Obama este un Socialist/Marxist”.

Joe Wuerzelbacher, cunoscut sub numele de Joe Instalatorul, a devenit o celebritate peste Ocean dupa ce, la un miting electoral, i-a spus lui Obama ca nu este incantat de planul democratului de a mari impozitele celor care cistiga peste 250.000 dolari pe an. McCain a declarat vineri ca l-a sunat pe Joe Instalatorul si l-a invitat sa participe la turneul sau electoral.