Un judecator spaniol a demarat o ancheta criminalistica privind soarta a zeci de mii de oameni care au disparut in timpul razboiului civil spaniol si a dictaturii generalului Franco, informeaza BBC.

Celebrul judecator Baltasar Garzon - seful instantei jurisdictionale din Spania - a solicitat, de asemenea, deschiderea mai multor gropi comune. Intr-una dintre acestea se crede ca ar exista ramasitele pamantesti ale poetului spaniol Federico Garcia Lorca, care a fost ucis de fortele fasciste la inceputul razboiului, in anii '30.

Aceasta actiune este una controversata, considera presa din Spania, care sustine ca a existat dintotdeauna o intelegere tacita intre partidele politice spaniole de a nu dezgropa prea multe amanunte din timpul razboiului civil, respectiv era Franco.

In solicitarea sa, judecatorul Garzon a declarat ca respectivele disparitii fortate reprezinta crime impotriva umanitatii si investigarea lor este inca o chestiune de actualitate.

De asemenea, el a declarat ca doreste identificarea liderilor Miscarii spaniole Falanga, din iulie 1936 pana in decembrie 1951, pentru ca cei care mai sunt inca in viata sa fie condamnati.

„Justitiarul" Baltasar Garzon, in varsta de 52 de ani, este cunoscut pentru actiunile sale in justitie impotriva lui Augusto Pinochet, a armatei argentiniene pentru disparitia unor cetateni spanioli in timpul dictaturii militare, a mafiei ruse, a ETA, dar si a lui Silvio Berlusconi.