Fostul prim-ministru al Marii Britanii, Winston Churchill, a autorizat acordarea de mita in valoare de milioane de dolari pentru a-l impiedica pe generalul Franco sa intre in al doilea Razboi Mondial de partea Germaniei, potrivit unei carti publicate recent, informeaza The Telegraph.

Dezvaluirile sunt facute de catre istoricul Pere Ferrer in cartea intitulata "Juan March: Cel mai misterios om din lume", in urma unor amanuntite cercetari in arhivele de razboi ale Marii Britanii si Statelor Unite.

Premierul britanic din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial l-a convins pe Juan March, un important bancher spaniol, sa lucreze ca agent secret si sa le ofere milioane de dolari generalilor lui Franco. In schimb, generalii l-ar fi convins pe Franco sa nu se alieze cu Hitler.

In vara lui 1940, Churchill era convins ca Spania va intra in razboi de partea lui Hitler, dupa ce primise numeroase rapoarte ce indicau faptul ca Franco si germanii planuiau sa invadeze Gibraltarul. Astfel, potrivit lui Ferrer, ofiterul britanic Alan Hillgarth a venit cu ideea mituirii generalilor spanioli, considerand ca liderii militari ai lui Franco erau corupti si, nefiind tocmai bine platiti, erau deschisi sa primeasca mita.

O suma de 10 milioane de dolari a fost depozitata intr-o banca din New York, dar intreg planul era sa fie dat peste cap, un an mai tarziu, de catre Trezoreria Americana, care a crezut ca fondurile respective erau folosite de March pentru a-l sprijini pe Hitler si a blocat contul. Ambasadorul britanic la Washington a fost nevoit sa intervina pentru a-l convinge pe presedintele Roosevelt ca de utilizarea acestui cont depind interese militare britanice. Astfel, in 1942, intre 3 si 5 milioane de dolari au fost trimisi, drept mita, generalilor lui Franco.