Candidatul republican pentru Casa Alba, John McCain, a prezis ca il va invinge pe democratul Barack Obama la ultima dezbatere prezidentiala, adaugand ca "o sa-i biciuiesc stiti voi ce". Declaratia sa, facuta in contextul in care senatorul de Arizona incearca sa dea un ton mai agresiv campaniei sale electorale, a fost criticata de unii republicani pentru conotatia sa rasista.

"Dupa ce ii voi biciui stiti voi ce la aceasta dezbatere, vom face campanie 24 de ore din 24", a declarat McCain la un miting electoral in Arlington (Va). Republicanul s-a grabit insa sa adauge ca "il respecta pe senatorul Obama" si ca "vom duce o campanie decenta".

Cea de-a treia si ultima dezbatere prezidentiala sa va desfasura miercuri, la Universitatea Hofstra in Long Island (New York) si va fi moderata de jurnalistul Bob Schieffer de la canalul CBS.

Declaratia lui McCain a fost criticata de o serie de republicani, care se tem ca remarca are conotatii rasiste, aducand aminte de perioada de sclavie si va fi folosita impotriva acestuia.

Tabara lui McCain a replicat insa ca declaratia sa s-a referit strict la campania in forta pe care republicanul o va avea in ultimele saptamani inainte de alegerile din 4 noiembrie. "OK, suntem in urma la nivel national, insa continuam sa ne aflam in joc", a declarat McCain.

Remarca candidatului republican a fost facuta in contextul in care suporterii sai s-au declarat ingrijorati de scaderea in sondaje. Potrivit ultimelor statistici, Obama conduce cu 50% la 43% in fata lui McCain (Gallup), in timp ce Rasmussen pune diferenta in favoarea senatorului de culoare la cinci puncte (50% la 45%), iar Zogby il plaseaza in frunte pe Obama cu 48% fata de 44% pentru McCain.