Tabara candidatului democrat pentru presedintia Statelor Unite, Barack Obama, a organizat o echipa insarcinta sa pregateasca perioada de tranzitie la Casa Alba, daca senatorul de Illinois va castiga alegerile din 4 noiembrie. Potrivit blogurilor de campanie, senatorul republican John McCain a decis sa amane pana dupa alegeri constituirea unei astfel de echipe.

Democratii au realizat o retea de zeci de persoane, impartite pe circa 12 grupuri de lucru a cate 8 persoane, ce realizeaza agende de lucru pentru fiecare departament al guvernului si alcatuieste liste cu posibili angajati.

Efortul de tranzitie se numeste Obama Transition Project, iar in fruntea lui se afla John Podesta, fostul sef al personalului de la Casa Alba si presedintele organizatiei Center for American Progress.

Blolggeri americani au facut rost de o copie a unui cod de reguli etice pe care cei care lucreaza in echipa de tranzitie trebuie sa-l semneze inainte de a fi angajati. Spre exemplu, echipa lui Obama interzice accesul celor care s-ar putea afla in conflict de interese sau care sunt inregistrati deja ca lobbisti.

McCain: Nu punem carul inaintea boilor

Prin contrast, tabara lui McCain a decis sa nu organizeze o echipa de tranzitie, din doua motive: dorinta de a se concentra exclusiv pe campania electorala si din supersitia potrivit careia "nu pui carul inaintea boilor" (cu alte cuvinte, trebuie ca alegerile sa fie intai castigate pentru a-ti putea face planuri ulterioare). Unele surse sustin insa ca republicanii l-au contactat pe William Timmons, un cunoscut lobbist, ca sa preia conducerea unei viitoare echipe de tranzitie pentru McCain.

Alcatuirea unei echipe insarcinate cu pregatirea perioadei de tranzitie pentru noul lider de la Wasghinton nu este un eveniment neobisnuit pe scena politica americana. Aceste echipe realizeaza liste cu candidati pentru posturile din viitoarea Administratie, concep politici care sa fie aplicate inca din prima zi a noii conduceri si lucreaza cu oficiali ai actualei guvernari.

Tabara lui McCain a calificat drept "ingamfare" decizia democratilor de a organiza echipe de tranzitie, insa analistii sustin ca miscarea "e prudenta" si ca viitorul presedinte va trebui sa "fie gata sa inceapa sa guverneze inca de la 20 ianuarie, Ziua Inaugurarii".