Candidatul republican pentru Casa Alba, John McCain, l-a numit mincinos pe rivalul sau democrat, Barack Obama, dupa ce acesta a sugerat ca senatorul de Arizona s-a opus masurilor de evitare a crizei financiare. Cei doi principali aspiranti la fotoliul de lider al Administratiei de la Washington si-au intetit atacurile reciproce, cu mai putin de o luna inainte de alegerile pentru presedintia Statelor Unite.

McCain a declarat in timpul unui miting electoral: "Senatorul Obama m-a acuzat ca m-am opus masurilor de evitare a crizei financiare. Cred ca el e de parere ca daca o minciuna e suficient de mare si e repetata des, oamenii vor ajunge sa o creada".

Intr-un semn al intetirii atacurilor reciproce, McCain a afirmat ca intreaga campanie electorala se reduce, de fapt, la o singura intrebare: Cine este adevaratul Barack Obama? Republicanul si-a continuat atacul adugand ca "desi democratul a scris doua carti de memorii, el nu este o persoana fara secrete".

Declaratiile lui McCain au fost facute cu doar o zi inainte de cea de-a doua dezbatere prezidentiala la care iau parte Obama si senatorul republican. Confruntarea televizata se va desfasura la Belmont University in Nashville, Tennessee, fiind moderata de jurnalistul Tom Brokaw de la canalul NBC.

Analistii sunt de parere ca dezbaterea de marti este sansa lui McCain de a recupera in sondajele de opinie in fata democratului. Potrivit unui sondaj Fox News/Rasmussen Reports, Obama conduce in Colorado, Missouri, Virginia si Florida, state considerate esentiale in desemnarea presedintelui la 4 noiembrie. McCain conduce cu un singur procent (48% la 47%) in Ohio, insa criza economica pe care o traverseaza SUA pare sa il avantajeze pe senatorul de Illinois si in acest stat.

La nivel national, democratul are un avans de opt puncte in fata senatorului de Arizona.

Sondaj Reader's Digest: Cetatenii din intreaga lume vor ca Barack Obama sa ajunga presedinte al SUA

Cetatenii din 16 tari il prefera pe Barack Obama in functia de presedinte al Statelor Unite ale Americii, dezvaluie un sondaj de opinie realizat de Reader's Digest in august, inainte de Conventiile nationale ale democratiilor si republicanilor. Potrivit rezultatelor anchetei de opinie, democratul era atunci pe locul doi doar in optiunile americanilor, care au afirmat ca il prefera pe republicanul John McCain.

Popularitatea lui Obama este accentuata in Brazilia, Germania sau Olanda, unde peste 90% dintre cei intervievati s-au declarat sustinatori ai senatorului de Illinois. In plus, cetatenii din 16 tari, din totalul de 17, au afirmat ca asteapta ca opiniile lor despre SUA sa se imbunatateasca daca Barack Obama va fi ales presedinte al Americii. Doar sud-africanii au afirmat ca o victorie a lui McCain ar avea un impact pozitiv mai mare asupra imaginii pe care o au despre Statele Unite.

Sondajul, realizat in august, a indicat faptul ca MCain era preferat de americani in fata lui Obama, cu toate ca diferenta nu era mare (38-36). Intre timp, sondajele de opinie au indicat faptul ca democratul se situeaza, din nou, in fata lui McCain in preferintele americanilor (Gallup - 49%-43% pentru Obama, FoxNews - 45%-39% pentru democrat).

In plus, sondajul de opinie a dezvaluit ca jumatate dintre cei intervievati sustin ca au puternice sentimente "pro-americane". Cele mai favorabile opinii despre SUA le au indienii si sud-africanii, in timp ce sentimentele anti-americane sunt mai dezvoltate in Indonesia, Olanda, Spania si Canada.

Sondajul Reader's Digest a fost realizat in 17 tari, intre care si SUA, iar la el au participat peste 17.000 de persoane. El a fost realizat la doar cateva saptamani dupa ce, in timpul unui miting in Germania, Barack Obama s-a declarat "cetatean al lumii".