Sarah Palin si Joe Biden, nominalizati de republicani si democrati pentru functia de vicepresedinte al Statelor Unite, s-au infruntat joi seara intr-o dezbatere considerata "cea mai asteptata din istorie".

Criza financiara si relatiile internationale ale SUA au fost doua dintre principalele teme ale confruntarii televizate dintre cei doi, desfasurata la Washington University in St.Louis (Missouri).

Intrebata cine este responsabila de actuala criza financiara, Palin i-a acuzat pe "creditorii rapaci" dar si "lacomia si coruptia" de pe Wall Street. Ea a afirmat ca republicanul John McCain "va lasa deoparte partizanatul" pentru a rezolva criza si ca senatorul ar fi tras mai demult un semnal de alarma in legatura cu gigantii Fannie Mae si Freddie Mac. Americanii din clasa de mijloc, pe care i-a numit Joe six-packs si hockey moms, "trebuie sa spuna nu sefilor de pe Wall Street".

Palin l-a acuzat pe democratul Barack Obama ca intentioneaza sa creasca taxele, insa afirmatiile sale au fost respinse de Joe Biden. Democratul a raspuns ca "politicile economice din ultimii opt ani au fost cele mai proaste din cate am avut vreodata", adaugand ca McCain este "rupt de realitatea" economica.

Cat privesc chestiunile de politica externa, Palin l-a acuzat pe Obama ca refuza sa accepte faptul ca suplimentarea numarului de soldati americani in Irak a fost un succes. Ea a numit planul senatorului de Illinois de retragere a trupelor "steagul alb al capitularii".

Palin l-a numit "naiv" pe Barack Obama, pentru ca doreste negocieri directe cu Iran, Coreea de Nord si Cuba. "Este un lucru periculos", a punctat guvernatorul de Alaska.

De partea sa, democratul Biden l-a acuzat pe McCain ca a "gresit complet" in legatura cu Irakul si ca nu are un plan care sa puna capat ostilitatilor militare. "Pierdem 10 miliarde de dolari in fiecare luna in Irak in timp ce ignoram adevarata prima linie de lupta impotriva terorismului, Afganistanul", a declarat senatorul de Delaware.

In cursul dezbaterii Biden a incercat in repetate randuri sa-l asocieze pe John McCain cu politicile presedintelui Bush, insa Palin a replicat ca tandemul republican va aduce schimbare. Ea s-a aparat, de asemenea, in fata acuzatiilor ca este lipsita de experienta mentionand anii petrecuti in administratia locala din Alaska.

Bloggeri americani: Palin e contestata de republicani, Biden va fi inlocuit

Potrivit sondajelor de opinie realizate dupa sfarsitul dezbaterii, Biden ar fi castigat confruntarea insa Palin este apreciata pentru felul in care s-a descurcat si pentru faptul ca a incercat sa se prezinta ca un american obisnuit.

In ultimele saptamani, Sarah Palin a fost contestata tot mai mult de lideri si analisti conservatori, nemultumiti de slabele performante ale guvernatorului de Alaska in interviurile acordate. Bloggerii americani care urmaresc campania pentru Casa Alba sustineau chiar ca strategi republicani solicita retragerea lui Palin din campanie, deoarece entuziasmul produs dupa numirea sa nu a fost urmat de prestatii convingatoare in aparitiile sale publice.

Pe de alta parte, diverse informatii sugerau faptul ca senatorul de New York, Hillary Clinton, ar putea sa devina vicepresedintele lui Barack Obama, candidatul Partidului Democrat pentru Casa Alba. Clinton il va inlocui in urmatoarele zile pe Joe Biden, care se va retrage oficial din motive de sanatate.