Candidatul republican la presedintia Statelor Unite, John McCain, a fost acuzat de tabara democrata de lipsa de patriotism dupa aparitia unor informatii ca detine masini ce n-au fost produse in America. Scandalul intervine la cateva saptamani dupa ce senatorul nu a putut sa precizeze cate locuinte detine. In final, s-a dovedit ca are sapte.

Newsweek a publicat un material pe pagina sa electronica in care se afirma ca doua dintre cele 13 masini ale familiei McCain nu sunt produse in America: o Honda si un Volkswagen (sotia sa, Cindy conduce si un Lexus, iar fiica sa, Meghan, are o Toyota Prius, insa ele nu sunt inregistrate pe numele familiei). Pe de alta parte, revista a precizat ca democratul Barack Obama detine o singura masina: un Ford Escape Hybrid.

Tabara democratilor a speculat imediat informatiile si a organizat o conferinta de presa in care Ron Gettelfinger, presedintele United Auto Worker (un sindicat foarte influent in SUA), l-a acuzat pe McCain ca nu "a fost sincer cu poporul american" si ca "ii submineaza pe sindicalisti".

Gettelfinger s-a referit la comentariile facute recent de McCain, care declarase ca "am cumparat toata viata produse americane si sunt mandru de asta".

Tabara lui McCain a respins insa acuzatiile, afirmand ca senatorul "conduce in prezent un Cadillac si ca a condus toata viata masini americane". In plus, cativa bloggeri de peste Ocean au relatat despre faptul ca Honda are patru fabrici in SUA, unde lucreaza peste 25.000 de angajati, iar Volkswagen va deschide in 2011, in Tennessee, o uzina cu 2.000 de muncitori.

McCain a uitat numarul de case pe care le are

La mijlocul lunii august, John McCain a recunoscut ca nu stie cate resedinte poseda. Intrebat de o ziarista, senatorul republican a raspuns incurcat: "Cred ca .....aah, echipa mea o sa va raspunda la aceasta intrebare!" Sovaiala lui McCain a fost exploatata cu promptitudine de tabara democrata, care a lansat un spot publicitar intitulat "Sapte".

"John McCain afirma ca fundamentele economiei noastre sunt puternice, insa cand a fost intrebat cate case poseda, el a pierdut sirul si nu le-a mai amintit. Raspunsul este ...sapte!", mentiona, la vremea respectiva, clipul prezentat de echipa adversarului sau, senatorul de culoare Barack Obama.

John McCain este casatorit cu mostenitoarea multimilionara a unui important distribuitor de bere. Potrivit staff-ului sau electoral, senatorul republican poseda cel putin patru resedinte in Arizona. Totusi, revista Newsweek a estimat ca McCain detine cel putin sapte proprietati, in timp ce Politico i-a descoperit opt locuinte.