Campania electorala din Statele Unite capata accente dintre cele mai hilare. Unul dintre consilierii candidatului republican la presedintia SUA, John McCain, a sugerat ca senatorul de Arizona a fost unul dintre cei care au ajutat la crearea dispozitivului BlackBerry. In acelasi timp, sase politicieni din Brazilia au decis sa candideze la alegerile locale sub numele de Barack Obama, in semn de admiratie pentru primul candidat afro-american pentru Casa Alba.

Unul dintre consilierii economici ai lui McCain, Douglas Holtz-Eakin, a declarat ca senatorul de Arizona merita sa fie recunoscut drept unul dintre cei care au participat la inventarea dispozitivului BlackBerry. "Va uitati la un miracol pe care McCain l-a ajutat sa apara si el a facut asta", a afirmat Holtz-Eakin, aratand cu degetul spre un aparat BlackBerry. El a raspuns astfel intrebarilor unui ziarist care a dorit sa stie ce a facut McCain in calitate de sef al Comitetului de Comert din Senat pentru a putea intelege mai bine pietele financiare.

Analistii sunt de parere ca declaratia lui Holtz-Eakin reaminteste o afirmatie controversata a fostului vicepresedinte american, Al Gore, care a spus, in 1999, ca "a avut initiativa de a crea internetul" in perioada in care activa in Congresul de la Washington.

Candidadtul republican a admis ca are "cunostinte limitate" despre folosirea computerului si a email-ului.

Tabara lui McCain a incercat sa minimizeze declaratia lui Douglas Holtz-Eakin, afirmand ca a fost "o gluma" si ca senatorul "nu pretinde sa fie inventatorul a ceva, cu atat mai putin a aparatului BlackBerry". Staff-ul lui Barack Obama a profitat imediat de declaratia lui Holtz-Eakin, trimitand ziaristilor o copie a declaratiei insotita de cuvintele: "um, what?"

Barack Obama candideaza in Brazilia

In acest timp, Gallup a prezentat un nou sondaj de opinie legat de alegerile pentru Casa Alba. Potrivit datelor stranse in perioada 13-15 septembrie, John McCain are un avans de un procent (47% la 46%) in fata lui Barack Obama. Statisticile Gallup din ultimele cinci zile ii plaseaza pe cei doi candidati principali la presedintia SUA aproape la egalitate in preferintele alegatorilor americani.

Pe de alta parte, un articol din The Guardian sustine ca cel putin sase politicieni brazilieni, candidati la alegerile locale din 5 octombrie, se vor prezenta la alegeri sub numele de Barack Obama, in semn de admiratie pentru primul candidat afro-american pentru Casa Alba.

Publicatia britanica sustine ca "putine tari au imbratisat atat de entuziasmant ca Brazilia perspectiva primului presedinte de culoare al SUA". The Guardian vorbeste despre Obama-mania care a cuprins si Brazilia, unde exista tricouri cu mesaje pro-Obama, iar emisiunile politice si ziarele acorda spatii ample campaniei electorale a senatorului de Illinois.