Presedintele Parlamentului ucrainean, Arseni Iatseniuk, a anuntat marti destramarea coalitiei pro-occidentale aflate la putere, aruncand Ucraina intr-o noua criza politica care ar putea antrena demiterea premierului Iulia Timosenko, relateaza AFP.

"Anunt oficial destramarea coalitiei fortelor democratice din Parlament, formata din partidul Ucriana Noastra - Autoapararea si blocul condus de Iulia Timosenko", a declarat Arseni Iatseniuk, in fata deputatilor.

"Astazi, intoarcem o pagina a istoriei politice si deschidem o alta. Nu vorbesc despre apocalipsa dar este o provocare pentru democratie", a declarat presedintele Radei.

Acest anunt oficializeaza 'divortul politic' dintre partidul presedintelui Ucrainei, Viktor Iuscenko, si blocul primului-ministru.

Potrivit acordului dintre cele doua partide, Timosenko ar trebui sa-si prezinte demisia si sa conduca interimar guvernul pana la formarea unui nou Cabinet.

Georgia, una dintre mizele conflictului

Conflictul permanent dintre presedintele Iuscenko si premier, foarte probabil rivali in cursa prezidentiala de la sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010, s-a exacerbat in urma conflictului ruso-georgian.

In timp ce Iuscenko s-a pozitionat clar de partea georgienilor, primul-ministru a evitat orice critica deschisa la adresa Moscovei, ceea ce l-a facut pe liderul de la Kiev sa o acuze pe Iulia Timosenko de "inalta tradare" in favoarea Kremlinului.

La inceputul lunii septembrie, Blocul Timosenko a adoptat, cu ajutorul opozitiei pro-ruse, o serie de legi care reduc puterea sefului statului. In replica, partidul prezidential a anuntat retragerea din coalitia de guvernare.

Analistii iau in calcul doua scenarii pentru viitorul politic al Ucrainei: o alianta intre Blocul Timosenko si fortele pro-ruse Partidul regiunilor sau alegeri anticipate.

Coalitie cu fortele pro-ruse sau demisia premierului

Partidul prezidential a anuntat deja ca se asteapta la conturarea unei coalitii "pro-Kremlin" intre Blocul Timosenko si Partidul regiunilor.

Liderul Partidului regiunilor, Viktor Ianukovici, se declara impotriva unor alegeri anticipate.

Liderul grupului parlamentar al Blocului Timosenko, Ivan Kirilenko, a acuzat presedintia pentru destramarea coalitiei, fara sa faca niciun comentariu asupra unei viitoare aliante guvernamentale.

In schimb, liderul comunist Petro Simonenko a cerut deputatilor sa lanseze inca de azi procedura destituirii presedintelui Iuscenko, in special pentru sustinerea acordata Georgiei.